Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre pregătirile pentru iarnă, că suntem la un scenariu moderat, asemănător cu cel de iarna trecută, el menţionând că atingerea unui prag de aproape 90% de înmagazinare a gazelor va conduce cu siguranţă la o siguranţă mai mare în furnizarea gazului în această iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem la un scenariu moderat, e un scenariu asemănător cu cel de iarna trecută, nu vedem schimbări semnificative în climă, doar cu siguranţă am constatat pentru iarna aceasta, pe prognoză, un consum mai redus decât iarna trecută, datorită unor restrângeri de activităţi economice”, a spus secretarul de stat. 

Dan Drăgan a arătat că ”toate acestea, coroborate, vor conduce la furnizare în condiţii de siguranţă a energiei electrice şi a gazelor naturale către consumatorul casnic şi cel industrial.

”Scenariile acestea sunt pregătite, se discută, pot să vă asigur, în grupuri de lucruri specializate de către specialişti, şi nu sunt luate în calcul doar în contextul crizei din Ucraina, de anul acesta ci în fiecare iarnă”, a precizat reprezentantul ministerului Energiei. 

Despre dependenţa României de gazul rusesc, Dan Drăgan a afirmat că producţia naţională acoperă, are un surplus în vară şi iarna o parte din consum este acoperit prin importuri din diverse surse.

El a arătat că, la nivel naţional, undeva la 15% sau 20% din volumul anual provine din importuri, dar nu neapărat din Rusia.

”Am observat şi un consum mai eficient al agenţilor economici, care va conduce la acoperirea necesarului”, a spus secretarul de stat, precizând că ”volumul înmagazinat în acest moment este mult superior celui de anul trecut”.

”Atingerea unui prag de aproape 90% din volumul disponibil  care să fie înmagazinat va conduce cu siguranţă la o stabilitate şi o siguranţă mai mare în furnizarea gazului, în perioada de iarnă”, a afirmat Dan Drăgan. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.