Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care revine la o politică controversată care urmăreşte reducerea preţurilor medicamentelor în Statele Unite, corelându-le cu cele mai mici preţuri practicate în alte ţări dezvoltate, transmite CNBC.
Cunoscută sub denumirea de politica ”naţiunii celei mai favorizate” (”most favored nation”), iniţiativa vizează atât piaţa comercială, cât şi programele Medicare şi Medicaid. Deşi nu au fost menţionate explicit statele vizate, Trump a declarat că SUA ”nu va mai subvenţiona sistemele de sănătate ale altor ţări” şi că preţurile vor fi aliniate la ”cel mai mic preţ din lume”.
”Practic, ceea ce facem este să egalăm condiţiile. Vom plăti cel mai mic preţ din lume pentru medicamente”, a afirmat Trump în timpul unui eveniment de presă.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Oficialii de la Casa Albă nu au precizat exact ce medicamente vor fi vizate, însă au indicat că măsura se va concentra pe tratamentele cu cele mai mari diferenţe de preţ şi costuri totale, cum ar fi medicamentele GLP-1 pentru diabet şi slăbit.
Trump a afirmat că ordinul ar putea reduce preţurile cu ”59%, sau chiar 90%”, deşi analiştii de pe Wall Street, precum cei de la JPMorgan, avertizează că implementarea efectivă a politicii va fi dificilă, necesitând probabil aprobarea Congresului şi fiind expusă provocărilor în instanţă.
Industria farmaceutică, reprezentată de grupul PhRMA, a salutat intenţia de a combate politicile externe considerate ”nedrepte”, dar a avertizat că importul de preţuri ”din ţări socialiste” ar putea afecta inovaţia şi pacienţii americani. Cu toate acestea, acţiunile marilor producători farmaceutici, precum Merck (+4%), Pfizer şi Amgen (peste +2%) au crescut luni.
Organizaţia AARP, care militează pentru drepturile seniorilor, a sprijinit decizia lui Trump, afirmând că ”pentru prea mult timp, companiile farmaceutice au profitat de pe urma vârstnicilor din America”.
Ordinul prevede şi măsuri împotriva politicilor ”nerezonabile şi discriminatorii” ale altor state care limitează preţurile medicamentelor, precum şi crearea unei platforme care să permită pacienţilor americani să cumpere direct de la producători la preţul „naţiunii celei mai favorizate”, eliminând intermediarii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.