Dolarul a evoluat slab, luni, faţă de majoritatea monedelor importante, traderii aşteptând ca Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite să recunoască sfârşitul ciclului de creşteri ale dobânzilor, încercând în acelaşi timp să se protejeze de o posibilă recesiune americană. Lira sterlina a atins în schimb cel mai ridicat nivel din ultimul an faţă de moneda americană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute importante, a scăzut cu 0,1%, la 101,21, totuşi mai bine decât cel mai redus nivel din ultimul an, de 100,78k, atins luna trecută.

Fed a mărit săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, dar s-a exprimat cu mai multă precauţie faţă de alte bănci centrale, renunţând la afirmaia că este nevoie de oi majorări.

”Toată lumea urmăreşte activităţile economice şi datele, pentru a vedea dacă indică o recesiune în SUA, fie în al doilea semestru, fie în ultimul trimestru al anului. Dar apoi vin aceste date solide despre piaţa americană a muncii, care arată solide şi continuarea presiunilor salariale. Aşa că pare că tot amânăm inevitabilul, sau inevitabilul nu va veni, în privinţa recesiunii”, a declarat Joe Francomano, manager de portfoliu la Gelber Group în New York.

Lira sterlină a atins luni cel mai ridicat nivel din peste un an, faţă de dolari, fiind tranzacţionată la 1,2668 dolari pe unitate, nivel maxim după aprilie 2022, dar ulterior avansul s-a corectat până la 1,2641 dolaeri pe unitate.

Lira a crescut şi faţă de euro şi rămâne în centrul atenţiei în această săptămână, fiind aşteptat ca Banca Angliei să crească joi dobânda cheie.

Euro a urcat cu aproape 16% faţă de dolari, comparativ cu un minim atins în septembrie, iar luni a fost aproape neschimbat, la 1,1022 dolari pe unitate, susţinut de aşteptările că Banca Centrală Europeană va menţine dobânzile ridicate mai mult decât o va face Fed.

Săptămâna trecută, BCE a încetinit creşterea dobânzilor, dar a semnalat că aceasta va continua.

Traderii urmăresc şi impasul legat de plafonul datoriilor SUA, din Congres, în timp ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a avertizat că guvernul ar putea să îşi mai plătească datoriile doar până în iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.