Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a pierdut un aspect major al procesului său de extrădare din Canada în SUA, a anunţat miercuri o instanţă canadiană, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meng, cetăţeană chineză, a fost arestată în decembrie 2018 pe un mandat emis de autorităţile americane, care o acuză de fraudă bancară şi că a indus în eroare banca HSBC în legătură cu relaţiile cu Iranul ale unei companii deţinute de Huawei, încălcând astfel sancţiunile americane asupra Teheranului.

Avocaţii lui Meng au susţinut că acest caz ar trebui respins deoarece presupusele infracţiuni nu erau incriminate în Canada.

Dar Heather Holmes, judecătoare principală asociată a Curţii Superioare din Columbia Britanică, nu a fost de acord, considerând că standardul legal al dublei criminalităţi a fost îndeplinit.

"Abordarea domnişoarei Meng ... ar limita serios capacitatea Canadei de a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale în contextul extrădării pentru fraudă şi alte infracţiuni economice ", a spus Holmes.

Hotărârea deschide calea ca audierea extrădării să treacă în  doua etapă, începând cu luna iunie, la care se va analiza dacă oficialii canadieni au respectat legea atunci când au arestat-o pe Meng.

Argumentele de închidere sunt aşteptate în ultima săptămână a lunii septembrie şi în prima săptămână a lunii octombrie.

La scurt timp după publicarea hotărârii, Meng, în vârstă de 48 de ani, a ajuns la tribunal, dar nu a făcut niciun comentariu. Meng spune că este nevinovată.

Ambasada Chinei din Ottawa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Cazul a tensionat relaţiile dintre Ottawa şi Beijing.

Echipa juridică a Huawei Technologies a susţinut în ianuarie că, din moment ce sancţiunile împotriva Iranului nu existau în Canada la momentul arestării, acţiunile lui Meng nu erau un delict în Canada.

Procurorii canadiaeni au afirmat că minciuna în sine a fost fraudă, ​​indiferent de existenţa sancţiunilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.