Deţinătorii de obligaţiuni internaţionale ale Ucrainei sunt în discuţii pentru a forma un comitet al creditorilor înaintea discuţiilor de reelaborare a datoriilor, potrivit unor patru persoane care au cunoştinţă directă despre discuţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timpul este esenţial ca Ucraina să asigure o restructurare a datoriilor, înainte ca în august să se încheie o îngheţare a plăţilor pe doi ani convenită cu deţinătorii de obligaţiuni internaţionale restante în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Un grup oficial ar putea începe discuţiile înaintea reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional, care sunt programate să înceapă pe 17 aprilie, la Washington, au spus două surse.

Invazia pe scară largă a Rusiei, din februarie 2022, a zdruncinat economia şi finanţele Ucrainei, forţând-o să îngheţe datorii pentru a evita un default suveran.

Acesta ar fi primul efort de oficializare a negocierilor privind datoriile între deţinătorii privaţi de obligaţiuni şi ţară.

Un grup oficial ar putea să poarte discuţii detaliate cu guvernul şi să facă schimb de propuneri concrete, care implică informaţii privilegiate.

Actualul impuls de a reuni creditorii vine din mai multe părţi, potrivit surselor.

Biroul de administrare a datoriilor din Ucraina i-a contactat pe unii investitori în efortul de a-i organiza ca grup de creditori, au spus sursele.

Weil, firma de avocatură care a consiliat creditorii cu privire la restructurarea datoriilor naţiunii din 2015 şi la pauza de plată, i-a contactat, de asemenea, pe unii dintre cei mai mari creditori ai ţării, pentru a se pregăti pentru negocierile privind datoria, potrivit celor patru surse, care au cerut să nu fie numite pentru că discuţiile sunt private.

Comitetul de creditori ar urma să includă opt până la 12 mari administratori de active, a spus una dintre surse.

Weil nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al DMO al Ucrainei a declarat că autorităţile nu au încetat niciodată să schimbe opinii cu piaţa cu privire la strategia datoriei şi sustenabilitatea.

”Continuăm să colectăm feedback de la investitori cu privire la abordările privind tratarea datoriilor comerciale, în conformitate cu intenţia pe care am anunţat-o public acum un an”, a spus purtătorul de cuvânt.

ACTIVELE ÎNGHEŢATE ALE RUSIEI

Economia distrusă de război a intrat în contact cu investitorii importanţi de la sfârşitul anului 2023 cu privire la planurile de restructurare a datoriei internaţionale a ţării şi la posibilitatea de a obţine noi finanţări, după cum a relatat anterior Reuters. Dar până acum discuţiile au avut loc doar informal.

Cum ar putea arăta o restructurare nu este clar, deoarece implică o economie cuprinsă într-un război ale cărui perspective, poziţie fiscală şi capacitatea de a-şi rambursa datoria rămân extrem de incerte.

Unii deţinători de obligaţiuni speră să iasă dintr-o reelaborare a datoriilor cu noi obligaţiuni care ar oferi plăţi de dobândă de la început, au spus două dintre surse.

Cu toate acestea, plata către deţinătorii de obligaţiuni străini ar putea fi dezagreabilă pentru Kiev, care se luptă să-şi consolideze finanţele pentru a menţine ţara pe linia de plutire.

Pe lângă emiterea de obligaţiuni ca parte a reelaborarii, Ucraina ar putea obţine noi finanţări prin vânzarea de obligaţiuni garantate.

În acest sens, partenerii internaţionali ai Ucrainei, fie creditori multilaterali, fie ţări individuale, ar oferi garanţii pentru noile obligaţiuni, asemănătoare aşa-numitelor obligaţiuni Brady emise de ţările din America Latină la sfârşitul anilor 1980, care au fost susţinute de Trezoreria SUA.

Discuţiile privind datoria se vor desfăşura pe măsură ce oficialii occidentali cântăresc confiscarea unora dintre activele ruseşti îngheţate, în valoare de 300-350 de miliarde de dolari, pentru a sprijini Ucraina, dar modul în care se va face acest lucru rămâne extrem de complex, având în vedere că ar crea un precedent contestat.

Rezervele blocate în Uniunea Europeană, în esenţă obligaţiuni şi alte tipuri de titluri în care a investit banca centrală rusă, sunt deţinute într-un depozit cu sediul la Bruxelles, numit Euroclear.

S&P Global Ratings a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca ţara să finalizeze o restructurare a datoriilor cu creditori privaţi până la jumătatea acestui an, deoarece a redus ratingul ţării în teritoriu nerecomandat investiţiilor.

MOSCOVA FSB a reţinut un bărbat rus care planificase un atac terorist în numele Ucrainei la un nod feroviar transsiberian din Ural

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat sâmbătă că a reţinut un bărbat rus în vârstă de 61 de ani care planificase ceea ce a numit un atac terorist în numele Ucrainei la un nod feroviar transsiberian din Ural, Regiunea munţilor Sverdlovsk, potrivit agenţiei TASS, transmite Reuters.

TASS a citat FSB spunând că bărbatul a fost recrutat de serviciile de informaţii ale Kievului în oraşul ucrainean Lvov şi trimis în Rusia.

Agenţia a spus că bărbatul a recunoscut acuzaţiile şi a cooperat cu ancheta.

În ultimele luni, Ucraina a intensificat atacurile asupra ţintelor economice din interiorul Rusiei, folosind drone cu rază lungă de acţiune pentru a lovi o serie de rafinării de petrol din partea de vest a ţării.

Kievul a declarat anterior că vizează calea ferată transsiberiană, o rută cheie pentru transportul rusesc de marfă care traversează ţara.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.