Un grup de 11 autori de non-ficţiune s-au alăturat unui proces în instanţa federală din Manhattan, care acuză OpenAI şi Microsoft de folosirea abuzivă a cărţilor scrise de autori pentru a instrui modelele din spatele popularului chatbot ChatGPT al OpenAI şi a altor software-uri bazate pe inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorii, inclusiv câştigătorii Premiului Pulitzer Taylor Branch, Stacy Schiff şi Kai Bird, care au scris în colaborare biografia lui J. Robert Oppenheimer, ”American Prometheus”, care a fost adaptată în filmul de succes ”Oppenheimer” anul acesta, au declarat marţi instanţei că aceste companii le-au încălcat drepturile de autor folosind munca lor pentru a instrui modelele de limbaj mare GPT ale OpenAI.

Reprezentanţii OpenAI, Microsoft şi autorii nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, de miercuri.

Scriitorul şi editorul Hollywood Reporter Julian Sancton a intentat pentru prima dată acţiunea colectivă în justiţie, propusă luna trecută.

Cazul este unul dintre multele care au fost introduse în instanţe de grupuri de deţinători de drepturi de autor, inclusiv autorii John Grisham, George R.R. Martin şi Jonathan Franzen, împotriva OpenAI şi a altor companii de tehnologie, pentru presupusa utilizare abuzivă a muncii lor în instruirea AI.

Companiile au negat acuzaţiile.

Procesul lui Sancton a fost primul proces de autor împotriva OpenAI care a numit şi Microsoft drept pârât.

Gigantul tehnologic a investit miliarde de dolari în startupul de inteligenţă artificială şi a integrat sistemele OpenAI în produsele sale.

Plângerea modificată depusă luni spune că OpenAI ”a răsfoit” lucrările autorilor împreună cu multe alte materiale protejate prin drepturi de autor de pe internet, fără permisiunea de a-şi învăţa modelele GPT cum să răspundă la solicitările textului uman.

Procesul a mai spus că Microsoft a fost ”profund implicat” în instruirea şi dezvoltarea modelelor şi este, de asemenea, responsabil pentru încălcarea drepturilor de autor. Autorii au cerut instanţei o sumă nespecificată de daune băneşti şi un ordin pentru ca aceste companii să înceteze încălcarea drepturilor de autor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.