Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat marţi că va cere extrădarea din Canada a directorului financiar al companiei chineze Huawei Technologies, Meng Wanzhou, care a fost arestată în această ţară în decembrie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au acuzat-o pe Meng Wanzhou de denaturarea legăturilor companiei cu o firmă care a încercat să vândă echipamente în Iran în pofida sancţiunilor americane.

Arestarea lui Meng Wanzhou a înrăutăţit relaţiile dintre Canada şi China, care la rândul ei a reţinut doi cetăţeni canadieni şi l-a condamnat pe un al treilea la moarte, pentru trafic de droguri.

Anunţul Statelor Unite a avut loc la o zi după o informaţie potrivit căreia ambasadorul Canadei în Statele Unite a spus că guvernul canadian a fost informat că Washingtonul intenţionează să continue procedurile.

”Vom continua să urmărim extrădarea inculpatei Meng Wanzhou şi vom respecta toate termenele din acordul de extrădare dintre Statele Unite şi Canada”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Marc Raimondi.

Preşedintele Huawei, Liang Hua, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Huawei urmăreşte îndeaproape problema şi vrea o soluţionare rapidă a cazului, dar că nu este în contact direct cu autorităţile.

Statele Unite trebuie să facă o cerere oficială de extrădare până pe 30 ianuarie. După primirea cererii oficiale, un tribunal canadian are la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili dacă există dovezi suficiente pentru a susţine extrădarea, iar Ministerul de Justiţie din Canada trebuie să ia o decizie oficială.

Canada nu a solicitat Statelor Unite să renunţe la încercarea de a o extrăda pe Wanzhou, a spus ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, într-un interviu acordat la  Bloomberg TV.

Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este acuzată de Statele Unite că dispozitivele sale sunt un pericol pentru securitatea naţională. Huawei afirmă că aceste îngrijorări sunt nefondate.

Într-un articol publicat luni, un fost şef al serviciului canadian de securitate a spus că ţara sa ar trebui să nu permită Huawei să furnizeze echipamente pentru reţelele sale 5G. Ambasadorul Chinei a avertizat că vor avea loc repercusiuni dacă Ottawa va bloca Huawei.

”Am vorbit despre asta cu Germania, pentru că avem o relaţie bună cu Germania şi cu partenerii noştri europeni în general, iar În Germania au loc astfel de discuţii”, a declarat marţi Freeland, referindu-se la posibila restricţionare a accesului Huawei la reţelele 5G.

Guvernul german discută dacă să urmeze exemplul Statelor Unite şi al unor state aliante, precum Australia, de a restricţiona accesul Huawei la viitoarele reţele mobile, a relatat săptămâna trecută publicaţia Handelsblatt.

Huawei va permite oficialilor sstrăini să îi viziteze laboratoarele, a declarat marţi Liang.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.