Retailul a fost locomotiva economiei româneşti anul trecut, iar faptul că românii şi-au deschis iar portofelele, intrând mai des prin magazine, a făcut ca firmele din industrie să-şi crească afacerile cu 17,8%, arată datele din top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi Ucraina, realizat de compania de consultanţă topul citat, a declarat miercuri unul dintre partenerii Deloitte, Lars Wiechen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 46 de companii în CE Top 500, la fel ca anul trecut, România îşi menţine poziţia patru în top, iar 25 de companii româneşti şi-au îmbunătăţit poziţia. Veniturile înregistrate anul trecut de acestea au fost de 46,4 miliarde euro, o creştere uşoară faţă de 2014. 

”Creşterea a fost impulsionată de producţie şi exporturi în 2013 şi 2014, dar şi de revenirea treptată a cererii interne. În 2014 şi 2015 s-a înregistrat o creştere a consumului şi a investiţiilor. Este de aşteptat ca România să depăşească alte ţări în 2016”, a declarat Lars Wiechen. 

Automobile Dacia este cea mai bine plasată companie românească în top, respectiv locul 25, cu venituri de 4,3 miliarde euro în 2015. Urmează OMV Petrom, cu venituri de 4 miliarde euro, şi Rompetrol Rafinare cu 2,5 miliarde euro.

Deşi puternic afectată de scăderea preţului petrolului, industria energiei şi resurselor a contribuit semnificativ la poziţia României în clasamentul final, generând venituri de 17 miliarde euro, urmată de industria bunurilor de consum cu 15 miliarde euro.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de traderul de energie Tinmar, care a urcat 92 de poziţii, pe locul 308, Lidl a urcat 79 de poziţii, pe locul 185, iar Mega Image a urcat 74 de locuri, pe poziţia 266.

Primele cinci locuri în clasamentul CE Top 500 sunt identice cu cele de anul trecut. PKN Orlen (Polonia) îşi menţine poziţia de lider al regiunii în ciuda scăderii veniturilor cu 17,2%. MOL (Ungaria) este pe locul al doilea şi în acest an, cu venituri cu 15,6% mai mici faţă de anul trecut. Škoda Auto (Cehia) este pe locul al treilea, cu o creştere de 6,3%. Următoarele două poziţii sunt ocupate de Jeronimo Martins Poland şi Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.

Veniturile cumulate ale  companiilor prezente în CE Top 500 au fost, în 2015, de 685 miliarde euro, cu 1,7% mai mult decât în 2014. Veniturile minime pentru a o companie să intre în acest top au crescut cu 3%, până la 473 milioane euro. 

Clasamentul CE Top 500 este realizat pe baza veniturilor din vânzări înregistrate în situaţiile financiare individuale sau consolidate pentru anul fiscal 2015. A 10-a ediţie a raportului include cele mai mari companii din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est, plus Ucraina. Clasamentul include 500 de companii de top, 50 de bănci şi 50 de companii de asigurare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.