Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primul trimestru un deficit de 1,47 miliarde euro, după ce în martie s-a adâncit cu 1,13 miliarde euro faţă de primele 2 luni, de la un excedent de 524 milioane euro în ianuarie-martie 2015, fiind influenţat de balanţa veniturilor primare, care şi-a majorat deficitul cu 1,35 miliarde euro, şi cea a bunurilor, cu 570 milioane euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României publicate vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Balanţa veniturilor primare a consemnat un deficit de 1,78 miliarde euro în primele trei luni, de la 424 milioane euro în perioada ianuarie - martie 2015, iar cea a bunurilor a ajuns pe un sold negativ de 1,82 miliarde euro, de la 1,25 miliarde euro.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a redus excedentul cu 100 milioane euro, la aproape 1,4 miliarde euro.

Balanţa veniturilor secundare a ajuns la un excedent de 731 milioane euro, cu 30 milioane euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.