Datoria totală a Statelor Unite a crescut la 55.900 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, pe fondul creşterilor semnificative ale împrumuturilor corporative şi ale guvernului, din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate joi de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datoria internă totală, non-financiară, a urcat în primul trimestru cu 11,7%, la 55.900 de miliarde de dolari, a anunţat Fed în declaraţia trimestrială privind conturile financiare interne. În ultimul trimestru din 2019, datoria a crescut cu 3,2%.

În acelaşi timp, scăderea pieţei bursiere a avut impact asupra avuţiei nete, care a scăzut cu 7.400 de miliarde de dolari, la 110.800 de miliarde de dolari.

Wall Street s-a redresat puternic însă, faţă de minimele atinse în martie, aşa că pierderea respectivă a fost probabil recuperată. Valoarea acţiunilor a scăzut cu 7.800 de miliarde de dolari, în timp ce valoarea proprietăţilor imobiliare a avansat cu 400 de miliarde de dolari, în primele trei luni ale anului.

Cea mai mare creştere a datoriilor, de 28,8%, a avut loc în cazul companiilor, în timp ce datoria guvernului federal a urcat cu 14,3%. Datoria federală totală a depăşit recent nivelul de 26.000 de miliarde de dolari.

Datoria gospodăriilor s-a mărit cu 3,9%, în mare parte din cauza creşterii datoriilor ipotecare, cu 3,2%. Datoria de consum totală a avansat cu 1,6%.

Creşterea datoriilor şi scăderea avuţiei gospodăriilor au avut loc în timp ce cea mai lungă perioadă de expansiune economia din istoria SUA s-a încheiat.

La începutul acestei săptămâni, National Bureau of Economic Research (Biroul Naţional pentru Cercetări Economice) a anunţat că recesiunea a început în februarie, după o expansiune de 11 ani. Piaţa bull a acţiunilor a luat sfârşit în aceeaşi lună, dar a revenit pe 23 martie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.