Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, vineri, la Constanţa, că autorităţile au restrâns viteza de propagare a virusului peste porcine africane, iar în patru judeţe - Brăila, Buzău, Satu Mare şi Bihor - au fost introduşi porci-santinelă pentru a se vedea dacă mai există vreo posibilitate de contaminare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petre Daea a declarat, la Constanţa, că la nivelul ţării va continua creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei astfel încât această tradiţie să nu se întrerupă.

"Din datele pe care le avem noi acum, am putea spune că am restrâns această viteză de propagare a virusului şi în unele judeţe, patru la număr, în speţă judeţul Brăila, Buzău, Satu Mare şi Bihor am trecut la faza a doua în programul nostru de combatere şi de eradicare a bolii, introducând în gospodăriile respective, după etapele acestea tehnice sanitar-veterinare pe care le-am parcurs, spuneam că am introdus porci-santinelă pentru a constata dacă există vreo posibilitate de contaminare, nefiind după 45 de zile continuăm activitatea în gospodăriile respective. De altfel şi la nivelul ţării vom continua creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei în aşa fel încât tradiţia să nu se întrerupă”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Conform celui mai recent bilanţ al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, numărul focarelor de pestă porcină africană este de 1.042, prezenţa virsului fiind confirmată în 266 de localităţi din 15 judeţe, în timp ce la mistreţi s-au înregistrat 136 de cazuri. De asemenea, au fost despăgubiţi peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 99 de milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.