De la începutul anului, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare a totalizat peste 600 milioane de euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care arată că tranzacţii de aproximativ 1,2 miliarde euro sunt în diverse stadii de negociere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Apetitul pentru investiţii în active imobiliare rămâne la cote înalte, în prezent existând în diverse stadii de negociere tranzacţii cu active generatoare de venit cu o valoare cumulată de circa 1,2 miliarde de euro”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

De la începutul anului, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare a totalizat peste 600 milioane de euro, din care 315 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat în primul semestru, în timp ce în perioada iulie – august, caracterizată o perioadă cu o activitate mai scăzută, au fost închise tranzacţii de circa 300 de milioane de euro.

”Interesul pentru achiziţii imobiliare în scop investiţional rămâne ridicat în ciuda creşterii accelerate a dobânzilor bancare, investitorii cu acces la capital văzând în plasamentele imobiliare instituţionale o bună modalitate de a se proteja de efectele inflaţiei. În acest context, lichiditatea pietei rămâne la un nivel ridicat şi cele mai multe tranzacţii aflate în curs de negociere continuă fără modificări semnificative. Clădirile de birouri, cea mai tranzactionată categorie de active în ultimii patru ani, îşi menţin atractivitatea pe fondul revenirii treptate a angajaţilor la birou, un interes ridicat fiind manifestat însă şi pentru parcuri de retail sau magazine de tip big box”, spune Cristi Moga, Hhead of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

În prima jumătate a anului, clădirile de birouri au fost cele mai tranzacţionate active, cu 65% din volum, acestea fiind urmate de proprietăţile de retail (17%) şi din domeniul hotelier (6%).

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în primul semestru a fost achiziţia de către grupul austriac S Immo a Expo Business Park, proiect de birouri cu o suprafata inchiriabila de 41.500 metri pătraţi dezvoltat de Portland Trust in zona Expoziţiei. În plus, grupul maghiar Indotek şi-a continuat expansiunea pe piaţa imobiliară româneacă prin achiziţia a două clădiri de birouri situate in centrul si in nordul Capitalei.

De altfel, cele mai multe tranzacţii înregistrate în 2022 au avut ca obiect active situate in Bucureşti, Capitala atrăgând 83% din volumul total al investiţiilor.

Randamentele prime s-au stabilizat în prima jumătate a anului, doar pe segmentul industrial fiind consemnată o compresie de 25 de puncte de baza. Cu toate acestea, diferenţele dintre România şi celelate ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se menţin ridicate pentru toate categoriile de active (în marja de 100 - 300 puncte de baza), justificând apetitul ridicat pentru investiţii în piaţa locală.

”Având chiriile denominate în euro, contracte de închiriere <triple-net> şi coeficienţi de indexare la rata inflaţiei din Uniunea Europeană, activele imobiliare cu profil instituţional, care beneficiază de un mix de chiriaşi cu reputaţie, vor continua să atragă interesul investitorilor locali şi internaţionali. Fundamentul acestui interes rămân în permanenţă chiriaşii, fie că vorbim de retaileri, distribuitori, bănci sau companii IT, a căror evoluţie a continuat să fie pe un trend general pozitiv în ciuda tuturor dificultăţilor din ultimele 30 de luni”, afirmă Cristi Moga, head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 9,4 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.