Îngrijorările legate de energie ale Germaniei s-au încheiat şi cea mai mare economie a Europei are ”puterea inerentă” de a-şi reveni din şocurile duble ale pandemiei şi războiului din Ucraina, potrivit preşedintelui Bundesbank, banca centrală a ţării, Joachim Nagel, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul Monetar Internaţional a estimat marţi că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,1% în 2023, devenind a doua cea mai proastă performanţă dintre marile economii, după Marea Britanie, înainte de a se extinde cu 1,1% în 2024.

În centrul preocupărilor legate de perspectivele economice ale Germaniei şi ale întregului continent din ultimul an a fost potenţialul unei crize energetice, deoarece Europa se străduie să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Producţia germană a scăzut cu 0,4% în trimestrul al patrulea şi este de aşteptat să se contracte din nou în primul trimestru al anului 2023, intrând într-o recesiune tehnică.

Nagel a declarat pentru CNBC, în marginea Reuniunilor de primăvară a FMI, că este ”mai optimist decât FMI” şi nu vede o recesiune în acest an.  

”Economia germană a dovedit multe în ultimele două săptămâni şi luni, astfel încât capacitatea de adaptare a industriei germane este destul de mare, criza energetică este mai mult sau mai puţin rezolvată. Aşa că am avut o situaţie cu adevărat îngrijorătoare în trecut, dar acum s-a terminat, iar perspectivele sunt bune”, a spus el pentru CNBC.

El a afirmat că progresele Germaniei în diversificarea aprovizionării cu gaze naturale lichefiate în afara Rusiei şi stocurile sale mai mari - rezultate din capacitatea acumulată în timpul iernii blânde - au însemnat că economia ţării este bine plasată pentru a rezista şi următorul sezon rece.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.