Creşterea creditării acordate companiilor din zona euro a încetinit din nou în iulie, adăugând deja tot mai multe dovezi că ratele dobânzilor mult mai mari împiedică acordarea de împrumuturi şi creşterea economică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împrumuturile acordate firmelor din blocul euro, format din 20 de naţiuni, s-au extins cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după o creştere de 3,0% cu o lună mai devreme, în timp ce creşterea creditării faţă de populaţie a încetinit la 1,3% ,de la 1,7% în iunie, potrivit unui raport al BCE.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv, în iulie, majorând dobânda pe care BCE o plăteşte la depozitele băncilor de la 3,50% la 3,75%, cel mai ridicat nivel din 2000, înainte ca bancnotele şi monedele euro să fi fost introduse în circulaţie.

La 5,3% în iulie, inflaţia rămâne cu mult peste ţinta băncii şi ar putea dura până în 2025 pentru a scădea din nou la ţinta de 2%.

Datele preliminare privind inflaţia pentru luna august vor fi publicate joi, analiştii intervievaţi de Reuters prognozând o încetinire a inflaţiei la 5,1%.

Datele economice din sondajele PMI din august au arătat că scăderea activităţii de afaceri din zona euro s-a accentuat cu mult mai mult decât se credea în această lună, într-o scădere amplă în regiune.

Indicatorii de creştere economică arată acum o contracţie în trimestrul al treilea, în ciuda a ceea ce ar putea fi un sezon turistic record.

Datele slabe intensifică dezbaterea cu privire la cât mai mult trebuie să facă BCE. Măsura M3 a masei monetare, văzută în trecut ca un bun indicator al viitoarei expansiuni economice, a scăzut cu 0,4% în iulie, într-o schimbare de la creşterea de 0,6% în iunie, fiind sub aşteptările pentru o citire de 0,0%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.