Un tribunal din Bermude a hotărât marţi că fostul prim-ministru georgian Bidzina Ivanişvili şi familia acestuia trebuie să primească despăgubiri ”cu mult peste 500 de milioane de dolari” de la filiala locală de asigurări de viaţă a Credit Suisse, într-un eşec costisitor pentru bancă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a spus că Ivanişvili şi familia trebuie să primească aceste despăgubiri ca urmare a unei fraude de lungă durată comise de un fost consilier al Credit Suisse, Pascale Lescaudron.

Credit Suisse a declarat că filiala sa de asigurări de viaţă, care este în curs de lichidare, intenţionează să ”urmărească în mod energic” un recurs la acest verdict.

Hotărârea este o altă lovitură pentru banca afectată de scandal, care încă se resimte din cauza pierderilor de miliarde acumulate în 2021, ceea ce a determinat o schimbare a managementului de vârf, în timp ce se confruntă cu noi anchete privind conformitatea şi riscurile de eşec.

Judecătorul-şef Narinder Hargun, de la Curtea Supremă a Bermudelor, a declarat: ”CS Life nu a luat măsuri sau măsuri adecvate pentru a preveni gestionarea frauduloasă de către domnul Lescaudron a conturilor poliţelor, deoarece acorda prioritate veniturilor generate de domnul Lescaudron pentru Credit Suisse faţă de interesele clienţilor săi.”

Client al Credit Suisse între 2005 şi 2015, Ivanişvili a susţinut că a acumulat pierderi de sute de milioane de dolari din cauza tranzacţiilor falsificate făcute de bancherul său privat din Geneva, Lescaudron, desemnat să se ocupe de investiţiile sale în 2006.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elveţian în 2018 pentru că a falsificat semnăturile foştilor clienţi, inclusiv cea a lui Ivanişvili, pe o perioadă de opt ani, şi a recunoscut că a falsificat tranzacţii şi a ascuns pierderi tot mai mari ca parte a unei scheme care i-a adus zeci de milioane de franci elveţieni.

Cazul din Bermude acoperă doar o parte din despăgubirile pe care Ivanişvili le solicită Credit Suisse, concentrându-se pe aproximativ 400 de milioane de dolari în presupuse pierderi suferite din tranzacţii frauduloase şi ”imprudente” cu 755 de milioane de dolari investiţi în poliţe de asigurare la filiala de asigurări de viaţă a Credit Suisse din Bermuda.

Instanţa din Bermude a spus că amploarea despăgubirilor nu a fost încă soluţionată, dar ar trebui calculată pe baza sumei pe care poliţele lui Ivanişvili ar fi generat-o până la 29 martie 2022, dacă ar fi fost investite într-un portofoliu adecvat cu risc mediu.

Cererea principală a reclamantului este pentru despăgubiri calculate în valoare de 553,86 milioane de dolari la 31 iulie 2020, fiind diferenţa dintre valoarea activelor din conturile poliţei... şi valoarea totală... dacă acestea ar fi fost investite în schimb în portofoliu cu risc mediu identificat de expertul în investiţii al reclamanţilor”, a spus Hargun în verdictul pronunţat prin videoconferinţă.

Un purtător de cuvânt al Ivanişvili a spus că decizia a confirmat că filiala din Bermude era la curent cu fraudele lui Lescaudron.

”Este şocant că Credit Suisse continuă să refuze să ofere reclamanţilor despăgubiri sau să ramburseze banii pe care admite că au fost furaţi, continuând în acelaşi timp să se comporte într-un mod care a atras critici severe din partea instanţei”, a spus el.

Pierderile totale care nu au fost încă rambursate, cuprinzând investiţii în Bermude, Singapore şi Elveţia, au depăşit 800 de milioane de dolari, a spus el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Ivanişvili şi familia sa vor continua să cuantifice pierderile suferite atât în ​​Bermude, cât şi în Singapore, ”unde divizia Credit Suisse Trust adoptă aceleaşi tactici pentru a evita asumarea responsabilităţii”.

Banca elveţiană a semnalat săptămâna trecută pierderi potenţiale de peste 500 de milioane de dolari în legătură cu hotărârea justiţiei din Bermude.

Lescaudron, condamnat la cinci ani de închisoare de către un tribunal elveţian în 2018, a fost obligat să plătească daune în valoare de 130 de milioane de dolari în Elveţia în privinţa schemeloe frauduloase puse în aplicare în legătură cu Ivanishvili şi alţi clienţi.

Credit Suisse a fost recunoscută ca o victimă în procesul din Elveţia şi a spus că Lescaudron a acţionat ca un lup singuratic şi a lucrat pentru a-şi ascunde activităţile ilegale de la bancă.

Instanţa din Bermuda a declarat că gestionarea frauduloasă a lui Lescaudron a inclus luarea de decizii de investiţii fără autoritatea corespunzătoare, efectuarea de vânzări şi achiziţii sub valoarea de piaţă şi ”falsificarea de documente (şi) executarea de investiţii în scopul obţinerii de comisioane ilegale”.

Credit Suisse a declarat săptămâna trecută că a pus deja deoparte rezerve pentru a se ocupa de chestiunea Bermudelor, fără a specifica mai multe, şi va stabili dacă trebuie să le majoreze.

Ivanişvili dă în judecată, de asemenea, banca şi o afiliată, Credit Suisse Trust Ltd., din Singapore, pentru trusturi înfiinţate acolo. El mai solicită încă 300 de milioane de dolari în cazul Singapore, a spus purtătorul de cuvânt al său,  iar cazul urmează să fie judecat în septembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.