Un contract în valoare de aproape 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă potabilă în judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov a fost semnat, vineri, la Constanţa, de ministrul Fondurilor Eurpene, Rovana Plumb, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă. Programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări şi patru contracte de servicii. De asemenea, premierul a participat la inaugurarea Staţiei pentru Tratarea apei potabile Palas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Viorica Dăncilă a participat, vineri, la inaugurarea Staţiei pentru Tratarea apei potabile Palas, una dintre investiţiile importante realizate de RAJA SA, operatorul regional de apă Constanţa, care are rolul de a îmbunătăţi infrastructura în sectorul de apă potabilă, în beneficiul sănătăţii populaţiei municipiului Constanţa.

La inaugurare, alături de directorul RAJA SA, fostul ministru al Transporturilor şi preşedinte PSD Constanţa, Felix Stroe, a participat şi preşedinta Organizaţiei Femeilor Social-Democrate, mnistrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Reprezentanţii RAJA i-au prezentat premierului date tehnice despre investiţie şi au oferit detalii despre modul în care noua staţie de tratare va îmbunătăţi calitatea apei furnizate consumatorilor din judeţ.

Viorica Dăncilă a spus că este bucuroasă că autorităţile locale şi RAJA au înţeles importanţa absorţiei fondurilor europene.

“Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră cu prilejul a două momente importante pentru îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni. Mă refer la staţia de tratare a apei potabile Palas, inaugurată astăzi în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare. Al doilea eveniment important este legat de semnarea contractului de finanţare pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată. Mă bucur mult că autorităţile locale, societatea RAJA au înţeles importanţa investiţiilor, au înţeles importanţa absorbţiei fondurilor europene”, a spus premierul.

Dăncilă a precizat că la sfârşitul anului 2016 procentul de absorţie al fondurilor europene era de 16 la sută, că în iune 2018 era de 19 la sută şi îşi propune ca până la sfârşitului anului să ajungă la 25 la sută, peste media Uniunii Europene care este de 20 la sută.

Premierul a menţionat că Guvernul a adoptat un act normativ care permite autorităţilor locale să facă împrumuturi de până la 800 de milioane de lei pentru prefinanţarea şi cofinanţarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile.

“Guvernul vrea să ajute în absorbţia fondurilor europene, chiar în ultima şedinţă de guvern am adoptat un act normativ care permite autorităţilor publice locale să facă împrumuturi din Trezorerie până la 800 de milioane de lei. Banii pot fi folosiţi pentru prefinanţării, cofinanţarea proiectelor din fonduri externe nerambursabile, dar şi pentru cheltuieli neeligibile în ceea ce priveşte infrastructura locală şi mă refer la apă, canal, drumuri sau şcoli”, a explicat Viorica Dăncilă.

Directorul RAJA, Felix Stroe, a spus că în cadrul proiectului vor fi extinse şi reabilitate reţele de apă pe o lungime de 726 de kilometri, vor fi construite  şi reabilitate 48 de staţii de tratare a apei. De asemenea, una dintre cele mai importante investiţii din acest proiect este reprezentată de Sistemul Regional Constanţa, în valoare estimată de peste 60 de milioane de euro, reprezentând realizarea a peste 100 de kilometri de conductă de aducţiune , de la Medgidia până la Limanu.

Ulterior, ministrul Rovana Plumb a semnat un contract de finanţare a Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a RAJA SA, în perioada 2014 -2020.

”În valoare totală de 593.184.990 euro, reprezentând circa 20% din valoarea alocată Axei Prioritare 3 din cadrul Programului, proiectul vizează dezvoltarea de investiţii în infrastructura de apă potabilă, canalizare şi tratarea apei uzate pe raza a 52 de Unităţi Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localităţi  din 6  judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Ilfov”, au transmis organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, programul va fi implementat prin 50 de contracte de lucrări şi patru contracte de servicii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.