Guvernul României creează sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ extrem de important, dar Executivul nu ar trebui să mai adopte Ordonanţe de Urgenţă fără o consultare cu mediul de afaceri, a anunţat, joi, Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul îşi creează sieşi, dar şi cetăţenilor şi mediului de afaceri sentimentul greşit că economia se află în faţa unor probleme insurmontabile şi că în orice clipă trebuie adoptat un act normativ cu celeritate excepţională pentru a îndrepta lucrurile. Datele oficiale arată un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment”, se arată în comunicat.

FIC atrage atenţia că, chiar dacă există îngrijorări legitime legate de disponibilitatea forţei de muncă, inflaţie sau nivelul deficitului, economia României operează deocamdată la parametri normali.

”De aceea, credem că pentru buna funcţionare a economiei, Guvernul României nu ar trebui să continue să adopte sau să modifice legislaţie fundamentală prin Ordonanţe de Urgenţă (OuG) şi mai ales fără o consultare reală şi structurată cu mediul de afaceri şi părţile relevante”, se arată în comunicat.

FIC atrage atenţia că, deşi unele schimbări legislative au fost anunţate la începutul mandatului, prin programul de guvernare, asta nu justifică adoptarea lor prin OuG-uri, iar simplul anunţ al acestora nu constituie o consultare.

”Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul că aceste modificări sunt utile mediului de afaceri pentru că ele nu îndeplinesc două elemente cheie: transparenţă şi predictibilitate. OuG-urile, ca orice iniţiativă legislativă, au nevoie de o perioadă de consultare, de înţelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate şi de o minimă evaluare a efortului pentru implementare”, se arată în comunicat.

Astfel, conform reglementărilor în vigoare, se acordă consultării publice timpul necesar - între 10-30 de zile, dar şi un anumit parcurs instituţional de avizare pe care Guvernul încearcă şi uneori reuşeşte să îl parcurgă în 24-72 ore, potrivit FIC.

”Doar în ultimele 12 luni au făcut obiectul unor OuG-uri subiecte de o importanţă covârşitoare: transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rectificarea bugetară, achiziţiile publice, absorbţia fondurilor europene, legea insolvenţei, Fondul Suveran pentru Investiţii şi Dezvoltare, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală etc. FIC consideră că majoritatea măsurilor adoptate de Guvern trebuie să ia forma unor proiecte de lege care mai apoi să fie dezbătute în Parlamentul României”, se arată în comunicat.

FIC consideră că un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale şi mai stabile în timp, iar această abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a părţilor relevante, fie în clipa când este promovat de Guvern, fie în cadrul dezbaterilor parlamentare.

”Invităm Guvernul şi Prim-ministrul la o dezbatere amplă despre calitatea legiferării în România şi despre dialogul cu mediul de afaceri, la care FIC este pregătit să contribuie cu profesionalism. Considerăm că ar fi în beneficiul României ca acest dialog să fie purtat într-un cadru formal, cu argumente tehnice, în mod transparent iar rezultatul se va reflecta în calitatea actelor normative adoptate”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.