Consiliul Concurenţei a anunţat vineri că pune în dezbatere publică propunerea de angajamente formulată de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) în cazul ce face obiectul unei investigaţii declanşate de autoritatea de concurenţă pe piaţa serviciilor notariale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin Hotărârea nr. 9/2015, UNNPR a adoptat un Cod deontologic, care cuprinde anumite elemente de natură a crea îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Acestea se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce priveşte informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce priveşte popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete”, arată un comunicat emis vineri de Consiliul Concurenţei.

În opinia Consiliului Concurenţei, existenţa acestor practici care au fost interzise prin Hotărârea nr. 9/2015 are efecte benefice asupra onorariilor plătite de clienţi pentru serviciile şi procedurile notariale.

”Având în vedere că, prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C/2011 sunt fixate limite minime ale onorariilor notariale, interzicerea oricăror facilităţi la plata acestora sau a fidelizării clientului ar restricţiona suplimentar concurenţa prin preţ pe piaţa serviciilor notariale”, precizează oficialii autorităţii de concurenţă.

Evaluarea preliminară a relevat faptul că unele dintre prevederile Codului deontologic care au ridicat suspiciuni privind distorsionarea mediului concurenţial au fost deja abrogate sau modificate pentru a elimina îngrijorările Consiliului Concurenţei.

Aceste modificări au fost adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România în data de 21 aprilie 2017.

Persoanele fizice sau juridice pot trimite observaţii cu privire la angajamentele propuse de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, până în 14 august.

”După analiza observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei poate solicita părţilor modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor”, menţionează instituţia.

Conţinutul angajamentelor formulate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România sunt publicate pe pagina de internet a autorităţii de concurenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.