Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a autorizat tranzacţia prin care producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, preia de la Compania Naţională a Uraniului activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Nuclearelectrica preia de la Compania Naţională a Uraniului activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara”, anunţă autoritatea de concurenţă.

Activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara reprezintă un ansamblu unitar de active, capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia Nuclearelectrica, în calitate de cumpărător, fiind aceea de a continua activitatea preluată la data transferului, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti. Uzina de Rafinare E - Sucursala Feldioara îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).

”În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial”, mai arată autoritatea de concurenţă.

Activitatea principală a Nuclearelectrica constă în producerea de energie electrică şi termică, prin procedeu nuclear, precum şi producerea de combustibil nuclear prin folosirea tehnologiei de tip CANDU 6. Nuclearelectrica se află în portofoliul de companii al Ministerului Energiei, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Nuclearelectrica Nuclearelectrica a înregistrat un profit net de 640,6 milioane lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 34,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut cu 23%, la 2,186 miliarde lei, în timp ce producţia s-a redus cu 1,5%, la 7.572 GWh.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.