Congresmenii americani şi-au intensificat miercuri atacurile împotriva Facebook în legătură cu criptomoneda Libra, după audierile din ziua precedentă în care senatorii au condamnat proiectul, afirmând că Facebook nu a dovedit că este de încredere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania de media socială încearcă să obţină sprijinul Washingtonului, după ce a şocat autorităţile de reglementare şi parlamentarii cu anunţul din 8 iunie că speră să lanseze o nouă monedă digitală numită Libra, în 2020.

Facebook este criticată de oficiali şi autorităţi de reglementare din Statele Unite şi străinătate, care se tem că adoptarea pe scară largă a monedei digitale de cei 2,38 de miliarde de utilizatori ai Facebook at putea să destabilizeze sectorul financiar.

”Am îngrijorări serioase faţă de planurile Facebook de a crea o monedă digitală şi un portofel digital. Dacă planurile Facebook se vor concretiza, compania şi partenerii săi vor avea o putere economică imensă care ar putea destabiliza monedele”, a afirmat Maxine Waters, preşedintă a Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, în remarcile de deschidere a şedinţei.

Parlamentarii din Comisia pentru servicii financiare l-au audiat pe David Marcus, directorul Facebook care coordonează proiectul Libra. Acesta a fost audiat marţi de Comisia bancară din Senat, în legătură cu riscurile implicate de Libra pentru confidenialitatea datelor, protecţia consumatorilor şi controlul spălării banilor.

Audierea din Congres de miercuri a fost şi mai tensionată.

”Ni se spune de către unii că inovaţia este întotdeauna bună. Cel mai inovator lucru care s-a întâmplat în acest secol a fost când Osama bin Laden a venit cu ideea inovatoare de a lovi două avioane în turnuri. (...). Acest proiect ar putea fi mai  periculos pentru America” decât acel atentat, a afirmat reprezentantul democrat Brad Sherman.

Sherman a insistat în repetate rânduri că directorul general al Facebook Mark Zuckerberg ar trebui să fie audiat în comisie.

Comisia a pus deja în circulaţie un proiect de legislaţie care ar putea bloca proiectul prin interzicerea ca Facebook şi alte companii de tehnologie să intre pe piaţa serviciilor financiare.

Reprezentanta democrată Carolyn Maloney i-a cerut lui Marcus să se angajeze la un program pilot pentru Libra, cu un milion de utilizatori supravegheaţi de autorităţile de reglementare financiară din Statele Unite, între care Rezerva Federală.

”Cred că nu ar trebui să lansaţi Libra deloc. Măcar ar trebui să acceptaţi acest mic program pilot”, a spus Maloney.

Marcus, care a condus PayPal în perioada 2012-2014, nu s-a angajat în favoarea proiectului pilot, dar a încercat să calmeze parlamentarii afirmând că Libra va fi lansată după răspunderea la îngrijorările autorităţilor de reglementare.

”Ne vom acorda timp pentru a face acest lucru corect”, a spus Marcus, adăugând că Facebook a anunţat proiectul din timp penru a obţine reacţii de la toate părţile interesate.

Reprezentanţi din ambele partide au întrebat cum va asigura Facebook o protecţie suficientă a consumatorilor şi cum va preveni ca criptomoneda să fie folosită pentru activităţi  ilegale cum ar fi spălarea de bani sau finanţarea terorismului.

”Sunt îngrijorat că data de lansare 2020 reprezintă o lipsă profundă de atenţie dată modului în care Libra ar putea afecta securitatea financiară, sistemul financiar global, confidenţialitatea datelor oamenilor la nivel mondial, activităţile ilegale şi drepturile omului la nivel internaţional”, a arătat reprezentantul republican Ann Wagner.

Facebook a anunţat că filiala sa pentru portofel digital Calibra va efectua verificarea pentru complianţă a clienţilor care doresc să se înscrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.