Schimbările legislative anunţate să fie aplicate din 1 ianuarie 2018, prin modificarea Codului Fiscal, amplifică gradul de incertitudine cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri autohton, a declarat preşedintele Fribourg Capital, Ion Sturza, la conferinţa Making The Right Moves, organizată de Profit.ro şi la care participă cel mai mare şahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, aflat în premieră în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“A fi antreprenor sau om de afaceri nu este uşor în contextul actual. Modificările bruşte din zona legislaţiei fiscale amplifică gradul de incertitudine cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri. Rog statul să aibă cât mai puţină grijă faţă de oamenii de afaceri şi antreprenori, să nu ne omoare cu dragostea lui, care de fapt ne strangulează”, a spus Sturza.

El a adăugat că firmele vor fi nevoite să majoreze salariile, motivul fiind că piaţa muncii nu este a angajatorului, ci a angajatului.

Sturza a anticipat că, pentru 2018, se aşteaptă la manifestarea primelor semne de oboseală în zona consumului, în primul rând, dar şi pe segmentul imobiliar, iar oamenii de afaceri şi antreprenorii trebuie să strângă “ozânză” pentru iarna care va veni la anul. “Fără rezerve, va fi greu. Cred că punerea în practică de la 1 ianuarie 2018 a preconizatelor modificări legislative înseamnă probleme pentru 90% dintre firmele din zona IT, unde marjele de profit, care nu sunt mari, se vor reduce semnificativ şi vor afecta activitatea acestora”, a spus Sturza.

Fost premier al Republicii Moldova, Sturza conduce fondul de investiţii Fribourg Capital, prezent în acţionariatul mai multor firme româneşti din zona IT, printre care şi retailerul online elefant.ro.

Prezent la eveniment, Voicu Oprean, fondatorul şi directorul general al Arobs Transilvania Software, companie cu aproape 500 de salariaţi şi afaceri de peste 85 milioane de lei în 2016, a afirmat la rândul său că impredictibilitatea legislaţiei fiscale afectează volumul de riscuri asumat de antreprenori.

“Eu consider statul ca fiind un acţionar în firma pe care o conduc, pentru că îmi ia bani din taxe şi impozite, cu toate ca eu nu am clienţi din zona statului. Eu mă concentrez pe businessul meu. Pe de altă parte, statul este imprevizibil în ultima perioada, iar această impredictibilitate afectează volumul de riscuri asumat de antreprenori. La toată povestea asta se adaugă şi lipsa proiectelor în zona infrastructurii”, a afirmat Oprean.

La evenimentul Profit.ro, Garry Kasparov, considerat cel mai mare jucător de şah al tuturor timpurilor, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi şi cel mai tânăr campion mondial din istoria şahului, vine în premieră la Bucureşti.



 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.