Economistul şef BRD Groupe Société Générale, Florian Libocor, a afirmat că reducerea deficitului de la şase la două procente înseamnă 14 miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătate din PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Florian Libocor a fost întrebat joi, la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, dacă România intră sau nu în recesiune. 
“Ciclul economic în România sau al economiei româneşti a fost cam de nouă ani. Ultimele patru cicluri economice au fost de circa nouă ani. Cam şapte ani de creştere şi doi de contracţie, sau opt de creştere şi doi de contracţie, nouă, zece ani. Până la a ajunge la încheierea acestui interval, aş spune că sunt lucruri un pic mai importante decât intrarea sau nu a vreunei economii în recesiune. În cazul nostru, important mi se pare a fi că trebuie să corectăm cele două deficite despre care s-a vorbit, că trebuie să lămurim o dată şi o dată povestea celor patru libertăţi europene, mă refer aici la liberitatea de mişcare şi implicit la poziţionarea Schengen, deoarece asta a deteriorat destul de mult capacitatea economică a României de a creşte. (…) Această neintegrare ne-a afectat economic”, a afirmat Florian Libocor.
El s-a mai referit şi la reforma pensiilor, dar şi la datoria publică.  
“Să vorbim de contributivitate şi de echitate atunci când vorbim de reforma pensiilor, să se facă exclusiv pornind de la contributivitate şi echitate. De ce reforma pensiilor? Pentru că asta presupune un cost. Nimeni nu contestă nevoia de a creşte aceste venituri, însă destul de multă lume se întreabă şi după aceea ce facem.  Apoi ar mai fi de povestit despre datoria publică, care datorie publică probabil că nu s-o şteargă nimeni, dar nu suntem noi încă în situaţia de a cere aşa ceva sau de a avea nevoie. Rulăm un stoc de circa 50% din PIB. Şi apropo de datoria publică, care are o componentă ce impactează bugetul, dobânzile, a reduce deficitul de la şase la doi, cu patru puncte procentuale, înseamnă dintr-o dată sau în doi, trei ani, 14 miliarde de euro. Dacă asumăm că PIB-ul României din 2024 va fi de 350 de miliarde. 14 miliarde de euro înseamnă jumătate din PNRR, care este 28,5 sau 29. Nu e puţin. Pe de altă parte, depinde care dintre cele două butoane, venituri sau cheltuieli, vor fi mai mult utilizate”, a explicat economistul şef al BRD Groupe Société Générale.
El a explicat că indiferent dacă am avut cotă progresivă sau cotă unică, problema a fost reprezentată de colectarea scăzută. 
“Am fost în afara Uniunii Europene, am intrat în Uniunea Europeană, am fost guvernaţi de stânga, de dreapta, de guverne de uniune. Am fost în afara NATO, am fost în NATO. Am fost slab dezvoltaţi economici, am făcut acea recuperare faţă de statele occidentale.  Am avut cotă progresivă, avem cotă unică şi cu toate astea, cu excepţia guvernării 2000 - 2004, dacă nu mă înşel, când a fost o performanţă de colectare, România n-a colectat în rest mai mult de 32-33% echivalent PIB. Ce ne spune asta, sau cel puţin ce îmi spune mie asta, este că nu cota, cifra, 5, 6, progresiv, nivele şi aşa mai departe, ci colectarea e problema”, a mai afirmat Florian Libocor.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Parteneri sunt CEC Bank  CITRLIBERTY GalaţiREI Grup şi Philip Morris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.