Agenţia de presă News.ro, cu sprijinul INPPI, CITR şi Zamfirescu Racoti & Partners, organizează marţi, 27 septembrie, cu începere de la ora 09.00, la Hotel Intercontinental, sala Fortuna, conferinţa "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?” - eveniment care aduce la aceeaşi masă reprezentanţii autorităţilor, practicieni în insolvenţă, şefi de companii, avocaţi, consultanţi, la o dezbatere privind consecinţele insolvenţelor asupra economiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema centrală a evenimentului "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?” o reprezintă provocările cu care se confruntă companiile aflate în insolvenţă şi soluţiile disponibile pentru redresarea acestora în contextul în care în România media este de 45 de insolvenţe la o mie de firme active, înregistrând astfel un nivel al insolvenţelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional (Europa Centrală şi de Sud-Est).

Desi numărul companiilor cu impact în economie intrate în insolvenţă a scăzut cu 9% în primele cinci luni ale acestui an, de la 104 la 95, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, totuşi dimensiunile afacerilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%, arată o analiză realizată de CITR. Potrivit aceluiaşi studiu, alte 133 de companii cu active imobilizate de peste un milion de euro au în prezent cereri de insolvenţă depuse.

Cele 95 de companii în insolvenţă au împreună cu 3.000 mai mulţi angajaţi decât companiile de impact intrate în insolvenţă în prima parte a anului trecut (12.165 angajaţi în 2016) şi o cifră de afaceri cumulată cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adaugă companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise încă, ce însumează o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde euro şi aproximativ 23 de mii de angajaţi.

Astfel, dimensiunea business-urilor afectate se dublează, în ciuda scăderii numărului procedurilor de insolvenţă în rândul companiilor de impact. Prin dimensiunea lor, acestea angrenează şi alte companii din rândul partenerilor, ducând la efecte importante în rândul domeniilor de activitate ale acestora.

Unul dintre motivele pentru care un număr aşa de ridicat de companii iau calea falimentului este pentru că atunci când au dificultăţi financiare nu primesc lichiditate de la bănci, care, deşi ar vrea să crediteze selectiv, sunt oprite de regulamentele BNR.

Cu toate acestea, deşi criza economică a "măturat“ companiile fără o fundaţie solidă, în piaţă au rămas multe firme puternice, cu apetit pentru dezvoltare atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

Asadar, salvarea firmelor care intră în insolvenţă a devenit un factor important pentru asigurarea unei creşteri economice sustenabile. Legislaţia insolvenţei şi atitudinea creditorilor împing prea multe firme către lichidare.

Ce trebuie făcut, care este bilanţul Codului Insolvenţei şi ce efecte a produs asupra economiei, ce soluţii de redresare pot salva companiile aflate în dificultate de plată, cum ar trebui să se implice băncile în redresarea companiilor în insolvenţă, astfel încât să nu fie cerută întotdeauna lichidarea acestora sunt doar câteva dintre temele pe care le vor aborda speakerii invitaţi la conferinţa News.ro: Dr. Marcela Comşa - Judecător, Direcţia Elaborare Acte Normative, Ministerul  Justiţiei, deputatul Ioan Cupşa - vicepreşedinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităti din Camera Deputaţilor; Andrei Cionca - CEO, CITR; Stan Tîrnoveanu - Co-Managing Partner, ZRP Insolvency; Simona Miloş - preşedinte Institutul Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI); Irina Bura Uglean - şef Serviciu Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, Oficiul Registrului Comerţului; Mihai Pătrulescu - senior economist Departamentul Macro&Strategic Analysis, UniCredit Bank şi Ana Dincă - Managing Partner Audit One.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.