Preşedintele executiv al First Bank Henk Pardekooper spune că, la nivel local, este nevoie ca autorităţile să asigure infrastructura necesară, mai ales digitală, astfel încât firmele să fie atrase şi să prospere, în timp ce la nivel guvernamental este nevoie de reducerea deficitului bugetar, care e ridicat de mai mulţi ani deja.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am spus asta de multe ori, că guvernul ar trebui să se concentreze pe provocările structurale care afectează economia şi e important să gestioneze deficitele. România are deficite structurale care ţin de multă vreme şi e dificil să le rezolvi şi cred că sarcina guvernului este să se ocupe de aceste deficite. Anul viitor vor fi alegeri, de regulă alegerile şi deficitele nu merg bine mână în mână”, afirmă Henk Pardekooper, în cadrul conferinţei ”EU FUNDS Profit.ro FirstBank şi Visa - Finanţăm digitalizarea României - Focus Braşov - Ediţia a II-a”.

România a avut al doilea cel mai mare deficit din UE în 2022, după Italia, la 6,2% din PIB, potrivit Eurostat. Începând cu 2016, România are cel mai ridicat deficit bugetar din regiunea Europei Centrale şi de Est, dar situaţia s-a acutizat în 2019, când a fost depăşit pragul de 3% din PIB. Mai departe, în timpul pandemiei COVID-19 deficitul a depăşit 9% din PIB şi a fost redus treptat în anii următori. În 2024 ar trebui să revină sub nivelul de 3%, dar tot anul următor sunt şi patru rânduri de alegeri.

”Pentru economia locală, ceea ce este foarte important e să se creeze un mediu în care întreprinderile, afacerile doresc să investească, în care pot să prospere, să înflorească. Şi acest lucru începe de la  infrastructură”, spune Pardekooper.

El explică faptul că infrastructura nu înseamnă doar căi ferate, de exemplu, pentru că acestea sunt greu de rezolvat, ci un ”ecosistem”.

”Aici, punctul de plecare este conectivitatea, adică conexiuni care reprezintă infrastructura de reţea, în telecomunicaţii, în educaţia digitală, şi crearea unui mediu în care este uşor să faci afaceri. Dacă vrei să faci o afacere, ar trebui să fie uşor, să mergi pur şi simplu la autorităţile publice şi să înfiinţezi o companie, fără să treci prin procese birocratice, ci printr-un proces foarte uşor, ca un client care beneficiază de un serviciu de la o autoritate locală”, spune preşedintele executiv al First Bank.

Astfel, la nivel local, explică Pardekooper, este nevoie ca afacerile să fie atrase, este nevoie ca din partea administraţiei ”să le întinzi covorul roşu acestor afaceri, nu să le ridici obstacole, bariere birocratice, pentru că acestea vor fi alungate mai degrabă decât atrase”.

”Pentru ca băncile să finanţeze întreprinderi, trebuie să finanţăm idei în primul rând. Sunt multe companii care au idei foarte bune, foarte valoroase. Iar aceste idei trebuie să înflorească, să prospere într-un mediu în care există un anumit nivel de predictibilitate, de stabilitate”, adaugă oficialul First Bank.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.