Companiile siderurgice indiene ar putea fi fi nevoite să anuleze comenzi europene de produse din oţel, după decizia Indiei de a impune o taxă de export de 15%, a declarat V R Sharma, director general la Jindal Steel and Power, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

India a impus seara sâmbătă o taxă de export de 15% pentru opt produse din oţel, în vreme ce producătorii de oţel încearcă să compenseze cererea locală slabă prin creşterea cotei de piaţă în Europa, ale cărei livrări au fost afectate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Ar fi trebuit să ne acorde un timp ce cel puţin 2-3 luni, nu ştiam despre o politică atât de substanţială”, a declarat Sharma pentru Reuters, într-un interviu.

Sharma a spus că producătorii indieni de oţel au comenzi în aşteptare de aproximativ 2 milioane de tone, mai ales către Europa, care sunt blocate în porturi sau în diferite stadii de producţie.

"Acest lucru ar putea duce la forţă majoră. Iar clientul nu a greşit aici şi nu merită să fie tratat aşa", a spus el.

Rusia şi Ucraina au exportat 46,7 milioane de tone de oţel în 2020, în mare parte către Uniunea Europeană, al doilea cel mai mare importator de oţel din lume, potrivit Asociaţiei Mondiale a Oţelului.

Decizia Indiei ar putea creşte costurile industriei cu până la 300 de milioane de dolari, a spus el.

”Numai noi avem comenzi de 260.000 de tone, care au fost preluate când taxele de export erau zero, a spus Sharma.

JSPL, al cincilea mare producător de oţel brut din India, care concurează cu Tata Steel, JSW Steel, SAIL  şi ArcelorMittal Nippon Steel India intenţionau să-şi sporească exporturile până la 40% din vânzări, mai ales în Europa.

Taxele pe exporturile de oţel fac parte dintr-o serie de modificări aduse impozitelor pe mărfuri esenţiale menite să stăpânească inflaţia preţurilor cu amănuntul, care a atins maximele ultimilor opt ani.

Eliminarea taxelor de import pentru cărbunele de cocsificare, cărbunele PCI şi antracit şi impunerea unei taxe la export pentru minereul de fier, toate materii prime cheie utilizate în fabricarea oţelului, ar putea să nu fie suficiente pentru a atenua lovitura adusă exporturilor, a spus Sharma.

”Preţurile cărbunelui de cocsificare sunt încă foarte mari”, a spus el, adăugând că de taxa la export ar beneficia producătorii auto locali şi alte industrii grele de inginerie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.