Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) atrage atenţia cu privire la riscurile aduse de modificarea legislaţiei aferente investiţiilor în terenurile agricole şi precizează că proiectul adoptat săptămâna trecută în Parlament duce statul în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului şi blochează nu numai investiţiile, ci şi activitatea de orice fel în alte sectoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) atrage atenţia publicului cu privire la o chestiune de maximă importanţă care afectează securitatea energetică naţională şi duce companiile în imposibilitatea de investi în proiecte de producţie şi dezvoltare a resurselor energetice, dar şi de transport sau furnizare de energie”, arată asociaţia.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege privind vânzările terenurilor agricole în România (PL-x 336/2020). Legea adoptată, care urmează a fi trimisă spre promulgare, instituie noi condiţii pentru tranzacţiile cu terenuri agricole, completând şi amendând Legea nr. 17/2014 şi Legea nr. 268/2011.

Printre altele, legea adoptată impune ca terenurile agricole să fie vândute numai companiilor şi persoanelor fizice care pot demonstra că au desfăşurat în ultimii cinci ani preponderent activităţi agricole. Mai mult, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activităţi agricole.

Astfel, companii româneşti cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziţiona ori închiria pentru derularea de operaţiuni petroliere, conform legii adoptate.

”Cu alte cuvinte, companii active în România care, conform obligaţiilor asumate faţă de statul român, trebuie să obţină folosinţa unui teren pentru forarea unei sonde, ori pentru construirea unei facilităţi de producţie, nu vor putea respecta acordurile de concesiune pe care le-au semnat cu Guvernul României”, arată asociaţia.

În acest moment, Legea Petrolului oferă titularilor de acord petrolier drept de folosinţă pentru terenurile incluse în perimetrul petrolier aferent acordului. Astfel, titularul negociază cu proprietarul terenului respectiv, iar, în urma căderii la o înţelegere cu acesta din urmă, titularul poate fie cumpăra, fie închiria terenul respectiv pentru o perioadă mai lungă, proprietarul terenului având posibilitatea de a negocia şi primi preţul pe care îl consideră corect. Astfel, titularul desfăşoară operaţiuni petroliere, în vederea fructificării subsolului ţării, a livrării de energie românilor, în interesul statului român.

”Legea adoptată va schimba complet modul în care acest drept este exercitat, ducând statul în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva şi proprietarul privat de dreptul său constitutional de a dispune cum doreşte de proprietatea sa şi de posibilele beneficii financiare. Atragem atenţia asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfăşoară activităţi agricole şi doreşte să investească în teren agricol se află în aceeaşi situaţie”, spun reprezentanţii ROPEPCA.

Potrivit acestora, legea adoptată impune aceleaşi restricţii şi pentru persoanele fizice, români, europeni sau non-europeni, cu domiciuliul sau reşedinţa în România de cel puţin cinci ani, care doresc să întreprindă activităţi agricole, cu excepţia tinerilor fermieri ori a celor care au domiciliul în comuna în care vor să cumpere terenul.

”Cu alte cuvinte, românii nu vor putea cumpăra un teren agricol decât dacă lucrează de 5 ani în agricultură la momentul în care doresc să cumpere acel teren”, adaugă ei.

ROPEPCA reiterează faptul că relansarea economiei în perioada lăsată în urmă de pandemia de coronavirus poate fi atinsă numai prin stimularea investiţiilor majore.

”Pentru a stimula investiţiile, legiferarea trebuie să ţintească spre echilibru. Astfel, desi ţinteşte spre stimularea investiţiilor într-un anumit sector de activitate, legea adoptată blochează nu numai investiţiile, ci şi activitatea de orice fel în alte sectoare”, mai spun aceşia.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a fost înfiinţată în 2012 şi reuneşte cele mai active companii din industrie, titulari de acorduri petroliere, aducând în România capital american, australian, canadian, egiptean şi european, precum şi companii care oferă sprijin pentru operaţiunile petroliere.

În prezent, membrii ROPEPCA deţin cea mai mare parte a acordurilor de concesiune petrolieră pentru perimetrele de dezvoltare şi producţie onshore din România, cumulând pentru anii 2014-2018 investiţii de peste 24 miliarde lei, contribuţii la bugetul de stat de 50 miliarde lei şi crearea şi menţinerea a 14.000 de locuri de muncă.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.