Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în luna mai, comenzi noi mai mari cu 24,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai înalt ritm de creştere lunară din ultimii patru ani, în principal ca urmare a cererii mai mari înregistrate de firmele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea din luna mai vine după un avans mult mai modest în luna aprilie, de doar 4,6%, şi este cea mai mare din aprilie 2013, când s-a înregistrat un ritm de creştere de 31,3% faţă de aprilie 2012.

Cumulat, în primele cinci luni din acest an, companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit comenzi noi mai mari cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În luna mai, principalul avans al comenzilor noi a fost înregistrat de industria bunurilor intermediare (+25,5%) şi de sectorul bunurilor de capital (+25,4%).

Avansul puternic al comenzilor noi din industria de prelucrare din luna mai vine în contextul în care şi cifra de afaceri a companiilor din industrie a înregistrat, în aceeaşi lună, o creştere cu 18,5% faţă de luna mai 2016, cel mai înalt avans lunar din ultimii zece ani.

În 2016, comparativ cu 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 7,3%, ritm dublu faţă de cel de 3,6% înregistrat în 2015, faţă de 2014.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...