Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în luna iunie, comenzi noi mai mari cu 2,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în principal ca urmare a cererii mai mari înregistrate de firmele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, care a compensat scăderea comenzilor de bunuri de capital, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evoluţia vine după un avans mult mai mare în luna mai, de 24,6%, cel mai înalt ritm de creştere lunară din ultimii patru ani.

Cumulat, în primele şase luni din acest an, companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit comenzi noi mai mari cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În iunie, principalul avans al comenzilor noi a fost înregistrat de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,6%) şi de sectorul bunurilor intermediare (+7,6%). Comenzile noi din industria bunurilor de capital au scăzut în iunie cu 1,3%.

Faţă de luna precedentă, comenzile noi din industria de prelucrare au scăzut în iunie cu 2,6%.

În 2016, comparativ cu 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 7,3%, ritm dublu faţă de cel de 3,6% înregistrat în 2015, faţă de 2014.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...