O companie din Petroşani a fost premiată pentru cel mai bun produs la categoria”GSE - ground suport equipment”, în cadrul celui mai important târg de infrastructură aeroportuară desfăşurat la Munchen, în Germania. Compania a dezvoltat, accesând bani europeni, un sistem de balizaj portabil pentru pistele de aterizare şi decolare a avioanelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al ADR Vest, este vorba de Polaris 2.0, un sistem de balizaj portabil pentru pistele de aterizare/ decolare, realizat în urma unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Sistemul de lămpi pentru aeroporturi şi aerodromuri a fost apreciat de juriul Inter Airoport Innovation Awards, datorită inovaţiilor sale.
 
 
”Sistemul are o autonomie ridicată datorită bateriei proprii care poate fi completată, la nevoie, şi de una adiţională. Are versatilitate, pentru că funcţia lămpii se poate schimba în funcţie de necesităţile tehnice, iar comunicarea şi controlul lui pot fi făcute de la distanţă, atât prin radio, cât şi prin tehnologia Internet of Things. Cu ajutorul acestei reţele, putem face inclusiv mentenanţa acestui sistem chiar de la noi, din Petroşani, iar dacă e nevoie de o piesă de schimb, o putem trimite imediat. O altă inovaţie apreciată de juriu a fost faptul că sistemul nostru a inclus o serie de elemente tangibile magnetice care fac balizele să fie reutilizabile în cazul trecerii peste ele, fără ca asta să afecteze în vreun fel aparatele de zbor”, a declarat Adrian Apostu, unul dintre acţionarii Electro Max, compania care a creat sistemul.
 
Înregistrat la OSIM în toamna aceasta, Polaris 2.0 a fost dezvoltat printr-un proiect pilot finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare de 1,27 milioane de lei, dintre care 964.000 de lei sunt fonduri nerambursabile. În cadrul acestui proiect, a fost achiziţionată linia pilot de fabricaţie a produsului, iar acesta poate fi realizat în serie. De altfel, în urma premiului câştigat la Munchen, mai multe aeroporturi din lume şi-au manifestat intenţia de a achiziţiona sistemul de la compania din Petroşani.
 
”Acest premiu reprezintă un motiv de mândrie pentru întreaga regiune şi vreau să felicit echipa Electro Max pentru el. Recunoaşterea primită de ei arată încă o dată că există potenţial şi capacitate pentru dezvoltarea de proiecte inovative în Regiunea Vest. Noi credem în ele şi continuăm să le încurajăm. Drept urmare, dacă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 am avut o componentă pilot prin Axa 1, prin care am finanţat inovarea, prin Programul Regional Vest 2021-2027, investiţiile în acest domeniu au devenit o prioritate pentru noi”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
 
În cadrul PR Vest 2021-2027, Prioritatea 1, ”Regiune inovatoare şi competitivă” sprijină cercetarea şi inovarea, creşterea competitivităţii şi productivităţii IMM-urilor, precum şi digitalizarea şi dezvoltarea de competenţe şi are alocat un buget de peste 236 milioane de euro.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.