Tranzacţii imobiliare de aproximativ 650 de milioane de euro ar putea fi parafate până la sfârşitul anului, arată compania de consultanţă imobiliară JLL, care precizează că, în prima jumătate a anului, volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale din România a crescut cu 21% în ciuda pandemiei, iar birourile din Bucureşti au fost motorul pieţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România este încă bine poziţionată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt încă în spatele ultimului vârf înregistrat în perioada 2007 - 2008. Deşi este dificil să facem previziuni exacte în acest moment, mai multe tranzacţii, în valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, ar putea să fie închise în restul anului 2020”, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets JLL România.

Volumul tranzacţiilor imobiliare comerciale din România – birouri, proiecte de retail, industriale şi de logistică, hoteluri - a crescut în primul semestru cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa fiind alimentată de tranzacţiile cu clădiri de birouri din Bucureşti, arată compania.

Astfel, Bucureştiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacţiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro.

Şi, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, volumele de piaţă au fost dominate de tranzacţiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

”În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacţii în derulare; şi mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă această criză Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra pieţei de investiţii, volumul tranzacţionat în prima jumătate a anului a fost totuşi cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2019. Multe dintre tranzacţiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea Covid-19, respectiv între 15 martie şi 15 mai. Spre sfârşitul primului semestru însă, activitatea pe piaţa investiţională a început să revină la normal, unele dintre tranzacţiile mari fiind reluate”, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets JLL Romania.

De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în Bucureşti, în condiţiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de pandemie.

Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiţi să se axeze pe gestionarea activelor şi să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul tranzacţiilor a rămas stabil, mărimea tranzacţiei medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacţii de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE şi alte active importante.

Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.

Alte tranzacţii de birouri notabile au fost achiziţia de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge - o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureştiului, achiziţia Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment şi achiziţia a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureştiului de către Globalworth.

Singura tranzacţie de vânzare a unui proiect cu o componentă de retal închisă în prima jumătate a anului a fost achiziţia de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt.

Cea mai mare tranzacţie pe piaţa industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importantă sub-piaţă logistică din Bucureşti.

Prin această achiziţie, CTP şi-a consolidat poziţia de cel mai mare proprietar de spaţii industriale / logistice din România şi unul dintre cei doi actori dominanţi din zona de Vest, în apropiere de A1.

De asemenea, a fost tranzacţionat şi un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piaţa locală a Grupului Fatal.

Capitalul local începe să joace un rol din ce în ce mai mare pe piaţa de investiţii din România, spun reprezentanţii JLL.

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacţiilor în 2019 şi 35% în primul semestru 2020. Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.

Randamentele prime pe piaţa de birouri şi pe cea de retail rămân la 7,00%, în timp ce pe piaţa industrială acestea se situează la 8,00%.  Randamentele pe retail şi pe piaţa industrială sunt la acelaşi nivel ca acum 12 luni, în timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps în decursul anului.

România s-a plasat pe locul patru în Europa Centrală şi de Est (ECE) după volumul investiţiilor în proprietăţi imobiliare atras în prima jumătate a anului, după Polonia, Cehia şi Ungaria, potrivit JLL CEE Investment Market H1 2020.

În total, în perioada analizată, în ECE s-au tranzacţionat proprietăţi în valoare de 6,4 miliarde de euro. Peste 46% din volumul total din ECE a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro.

Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro, în condiţiile în care aici s-a realizat cea mai mare tranzacţie înregistrată vreodată pe această piaţă, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

Valoarea tranzacţiilor închise în Ungaria a fost de 615 milioane de euro.

JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicată domeniului imobiliar. JLL este o companie cu venituri anuale globale de 18 miliarde dolari SUA, 300 de sucursale în 80 de ţări şi o echipă globală de mai mult de 93.000 de angajaţi, la finele lunii decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.