Transportatorul naţional de gaze Transgaz a fost amendat cu 34,16 milioane lei de Consiliul Concurenţei, reprezentând 1,84% din cifra de afaceri totală realizată de companie în anul 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Transgaz informează asupra faptului că, Consiliul Concurenţei a comunicat către companie şi cătresocietatea de avocaţi, în data de 8 decembrie 2020, Decizia Consiliului Concurenţei nr. 43/11 august 2020, decizie ce prevede, în esenţăurmătoarele: constatarea încălcării de către Transgaz a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înţelegerii şi/sau unei practici concertate unice şi continue de împărţirea pieţei construcţiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale şi lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziţie publică organizate în anul 2011; sancţionarea Transgaz cu amendă în cuantum de 34.166.615 lei, reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019; obligaţia de a achita amenda în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei; posibilitatea de a ataca decizia în contencios administrativ”, arată un anunţ al companiei.

Această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani.

”Transgaz şi-a exercitat dreptul la apărare cu asistenţa şi prin reprezentarea de către societatea de avocaţi contractată conform prevederilor legale, respectiv a depus observaţii la raportul de investigaţie şi a argumentat în cadrul audierii în faţa plenului Consiliului Concurenţei. Având însă în vedere faptul că investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei a reprezentat un factor de risc asupra activităţii companiei, deoarece în cadrul acestei investigaţii societatea putea fi sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale aplicată la cifra de afaceri, compania a constituit în anul 2019 provizion pentru acest potenţial litigiu. În considerarea celor de mai sus, Transgaz va întreprinde diligenţele necesare în raport cu cele prevăzute în decizia comunicată de Consiliul Concurenţeişi va demara fără întârziere toate demersurile legale de apărare a intereselor societăţii în raport cu această decizie”, mai arată compania.

Transgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 204,79 milioane lei, în scădere cu 9% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce veniturile din activitatea de exploatare au fost mai mici cu 7%, de 1,006 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiţii realizate la 30 septembrie 2020 au fost de 1,115 miliarde lei, din care 6,792 milioane lei reprezintă instalaţii de racordare la SNT realizate în baza regulamentului de acces la SNT aprobat prin Ordin ANRE nr. 82/2017. În perioada analizată au fost puse în funcţiune investiţii în valoare de 984,082 milioane lei.

Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale.

Compania are o capitalizare de 3,4 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.