Compania italiană Leonardo îşi propune să joace un rol central în extinderea sectorului european al apărării, a declarat marţi directorul său general, consolidându-şi profilul tehnologic şi crescând în sectorul spaţial şi cel al securităţii cibernetice în următorii cinci ani, transmite Reuters.
Grupul controlat de stat doreşte să valorifice cheltuielile sporite pentru apărare după invazia rusă în Ucraina de acum doi ani şi să accelereze consolidarea transfrontalieră în Europa.
”Scenariul geopolitic mondial solicită o nouă paradigmă de securitate globală, în care ne propunem să jucăm un rol proactiv în evoluţia sectorului european de apărare”, a declarat directorul general Roberto Cingolani, într-un comunicat.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Cheltuielile pentru apărare în ţările UE care fac parte din NATO au crescut în medie cu 4,5% anual, între 2023 şi 2028, a estimat grupul în planul său industrial.
În aceeaşi perioadă, cheltuielile pentru securitatea cibernetică sunt aşteptate să crească în medie cu 8,8% în fiecare an şi cele din sectorul spaţial cu 7,6% anual.
După ce s-au micşorat timp de zeci de ani, bugetele militare europene sunt în creştere, declanşată de tensiunile geopolitice în creştere la nivel mondial.
Acest lucru a ridicat preţurile acţiunilor companiilor din sectorul apărării şi va creşte marjele operaţionale ale acestora.
Prezentându-şi planul industrial 2024-2028, Leonardo a spus că îşi va consolida activităţile de bază - elicoptere, electronice şi avioane - investind în acelaşi timp în digitalizare şi inteligenţă artificială şi valorificând oportunităţile în securitate cibernetică şi spaţiu.
Acţiunile Leonardo au crescut cu până la 6,8% marţi, deoarece analiştii au salutat previziunile peste aşteptări pentru 2024 şi un plan industrial care depăşeşte estimările consensului.
Acţiunile grupului listate la Milano au crescut cu aproximativ 40% în acest an şi cu peste 80% în ultimele 12 luni.
”Există încă marje de creştere, capitalizarea bursieră a companiei este încă scăzută”, a spus Cingolani, răspunzând la o întrebare privind creşterea preţului acţiunilor.
POTENŢIAL IMPULS DIN FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII
Fost ministru al guvernului italian, care a devenit director general în mai anul trecut, Cingolani a făcut presiuni pentru alianţe cu alte grupuri de apărare din Europa.
Într-un moment în care companiile europene de apărare par pregătite pentru un nou val de fuziuni, Leonardo a spus că creşterea prin fuziuni şi achiziţii, care nu este inclusă în plan, ar stimula şi mai mult grupul, cu ”extinderea politicii de alianţă şi posibile tranzacţii ţintite în zone specifice cu marje mari”.
Pe măsură ce războiul se schimbă, cu armele tradiţionale combinate cu tehnologii şi aplicaţii digitale, Cingolani, un om de ştiinţă, conduce grupul având în vedere mantra ”gloanţe şi octeţi”, punând accent pe platformele interconectate alimentate de AI.
Comenzile ar creşte în medie cu 4% anual, până la puţin sub 23 de miliarde de euro în 2028, aproximativ 87% din portofoliul total de comenzi fiind legate de platforme digitale securizate şi cibernetice, a spus compania.
Veniturile vor creşte în medie cu 6% anual în perioada 2024-2028, ajungând la 95 de miliarde de euro, în timp ce profiturile de bază ar trebui să ajungă la 2,5 miliarde de euro, în creştere faţă de cele 1,44 miliarde de euro aşteptate la sfârşitul acestui an.
Fluxul de numerar operaţional liber se dublează aproape, de la 0,7 miliarde de euro la sfârşitul acestui an la 1,35 miliarde până la sfârşitul anului 2028.
Digitalizarea, raţionalizarea produselor grupului şi eficienţa la nivelul întregului grup ar genera economii brute de 1,8 miliarde de euro pe parcursul perioadei, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.