Comisia Federală pentru Comerţ din SUA a deschis o investigaţie asupra OpenAI, producătorul ChatGPT, pe baza afirmaţiilor că a încălcat legile privind protecţia consumatorilor punând în pericol reputaţia şi datele personale ale acestora, potrivit unei cereri a FTC trimise companiei pentru obţinerea de informaţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea marchează cea mai puternică ameninţare de reglementare la adresa startupului susţinut de Microsoft, care a declanşat frenezia inteligenţei artificiale generative, captivând consumatorii şi companiile, ridicând în acelaşi timp îngrijorări cu privire la riscurile potenţiale ale acesteia.

FTC a trimis în această săptămână o cerere de 20 de pagini pentru informaţii despre modul în care OpenAI abordează riscurile legate de modelele sale de vAI.

Agenţia investighează dacă compania s-a implicat în practici neloiale sau înşelătoare care au dus la ”prejudicierea reputaţiei” consumatorilor.

Una dintre întrebări are legătură cu măsurile luate de OpenAI pentru a aborda potenţialul produselor sale de ”a genera afirmaţii despre persoane reale care sunt false, înşelătoare sau dispreţuitoare”.

Publicaţia Washington Post a relatat prima despre această investigaţie.

FTC a refuzat să comenteze. OpenAI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Pe măsură ce cursa pentru dezvoltarea unor servicii AI mai puternice se accelerează, controlul autorităţilor de reglementare asupra tehnologiei care ar putea schimba modul în care funcţionează societăţile şi întreprinderile este în creştere.

Autorităţile de reglementare la nivel mondial urmăresc să aplice regulile existente care acoperă totul, de la drepturile de autor şi confidenţialitatea datelor până la două aspecte cheie: datele introduse în modele şi conţinutul pe care îl produc, a relatat Reuters în mai.

În Statele Unite, liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a cerut ”o legislaţie cuprinzătoare” pentru a avansa şi a asigura garanţii privind inteligenţa artificială şi va organiza o serie de forumuri în cursul acestui an.

În martie, OpenAI a avut probleme şi în Italia, unde autoritatea de reglementare a scos ChatGPT offline din cauza acuzaţiilor că OpenAI a încălcat regulamentul GDPR al Uniunii Europene, un regim de confidenţialitate amplu, adoptat în 2018.

ChatGPT a fost restabilit mai târziu, după ce compania americană a fost de acord să instaleze funcţii de verificare a vârstei şi să permită utilizatorilor europeni să-şi blocheze informaţiile pentru a nu fi folosite pentru a antrena modelul AI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.