Comisia Europeană a anunţat vineri că majorează bugetul pentru zborurile de repatriere şi rezerva rescEU şi că a propus alocarea a 75 de milioane de euro din bugetul UE pentru a ajuta statele membre să repatrieze cetăţenii UE şi pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale rescEU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Măsura adoptată astăzi reprezintă încă o ilustrare a modului în care bugetul UE poate aduce valoare adăugată când şi unde este cea mai mare nevoie. Acesta este, de asemenea, un exemplu perfect de solidaritate şi cooperare europeană”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil de bugetul UE.

Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii şi cofinanţate de UE, de la începutul epidemiei au fost deja repatriate în Europa 2.312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine şi Capul Verde. În zilele următoare sunt prevăzute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare.

În cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE, UE contribuie la costurile zborurilor de repatriere care transportă resortisanţi ai mai multor state membre, pe baza principiului solidarităţii.

”Întoarcerea în siguranţă a cetăţenilor noştri este prioritară. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că îşi regăsesc familiile cât mai curând posibil în această perioadă dificilă. Aş dori să le mulţumesc statelor membre pentru eforturile depuse în acest demers. Centrul nostru de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă lucrează 24 de ore din 24 împreună cu statele membre pentru a răspunde cererilor acestora”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Prin propunerea Comisiei Europene, bugetul total al primei rezerve rescEU de echipamente medicale (ventilatoare, măşti de protecţie şi materiale medicale esenţiale), va fi majorat la 80 de milioane euro.

Pentru a asigura finanţarea acestor operaţiuni, Comisia a prezentat un proiect de buget rectificativ – o propunere de reorganizare a unei părţi a cheltuielilor UE pentru acest an în conformitate cu cele mai recente priorităţi.

Proiectul de buget rectificativ prevede, de asemenea: acordarea unei asistenţe în valoare de 350 de milioane euro Greciei pentru gestionarea migraţiei, sumă care se adaugă ajutorului de urgenţă în valoare de 350 de milioane euro alocat deja, în conformitate cu angajamentul luat de preşedinta von der Leyen în timpul vizitei sale în această ţară; alocarea a 3,6 milioane euro pentru Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, cu scopul de a spori capacitatea de identificare, evaluare şi comunicare a ameninţărilor la adresa sănătăţii umane cauzate de bolile transmisibile şi, în special, de a spori capacitatea de expertiză în contextul crizei cauzate de coronavirus; un ajutor de 100 de milioane euro pentru a permite Albaniei să se refacă după cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019; această sumă reprezintă o parte din angajamentul de 115 milioane euro al Comisiei şi din angajamentul total de 1,15 miliarde euro; alocarea a 3,3 milioane euro suplimentare pentru a consolida bugetul 2020 al Parchetului European (EPPO).

Aceste fonduri vor permite, de exemplu, Parchetului European să recruteze mai rapid personal calificat şi să achiziţioneze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri. Împreună cu sprijinul pentru gestionarea cazurilor, care a fost mobilizat deja la începutul acestui an, pachetul total alocat EPPO pentru 2020 este, aşadar, majorat cu 48%, precizează CE.

Parlamentul European şi Consiliul sunt invitate să aprobe modificările bugetare cât mai repede posibil, pentru a se asigura că fondurile pot ajunge acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.