Comisia Europeană a convenit să acorde compensaţii fermierilor din Irlanda pentru prăbuşirea preţurilor cărnii de vită şi lactatelor, în eventualitatea unui Brexit fără acord, potrivit ediţiei irlandeze a publicaţiei Sunday Times, care a citat surse din guvernul de la Dublin şi UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fermierii ar beneficia de ajutoare de urgenţă de sute de milioane de euro, care ar compensa prăbuşirea pieţei şi pierderea clienţilor britanici, a arătat publicaţia.

Ministrul Agriculturii, Michael Creed, a spus luna trecută că Dublinul va solicita ajutoarele respective pentru industria agricolă şi piscicolă.

Cu legături apropiate cu Marea Britanie, în special în sectoare cu forţă de muncă dezvoltată, cum este industria agroalimentară, economia irlandeză, dependentă de exporturi, este considerată cea mai vulnerabilă între celelalte 27 de state carre rămân în UE la un Brexit dezordonat.

Detaliile planului de sprijin au fost finalizate între Creed şi comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.

Un purtător de cuvânt al lui Creed a spus că cei doi s-au întâlnit lunea trecută pentru a discuta posibilul impact al unui Brexit fără acord asupra industriei agroalimentare şi cea piscicolă din Irlanda.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Într-un comunicat, ministrul a subliniat necesitatea de a lua măsuri de reacţie, inclusiv ajutoare excepţionale, iar comisarul Hogan a reiterat disponibilitatea UE de a reacţiona şi a susţine Irlanda.

Sunday Times a mai relatat că măsuri similare au fost luate când Rusia a interzis importurile de produse agricole din UE şi ar putea fi aplicate şi producătorilor de flori din Olanda şi Belgia şi producătorilor danezi de lactate şi şuncă, care exportă masiv în Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.