Comisia Europeană a anunţat, joi, că o subvenţie directă acordată de România Aeroportului Timişoara, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), respectă norme le UE privind ajutorul de stat, suma fiind pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemia de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia Europeană a concluzionat că o subvenţie directă acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro),  Aeroportului Timişoara, respectă normele UE privind ajutorul de stat. Măsura urmăreşte să compenseze pagubele suferite de aeroport ca urmare a pandemiei de coronavirus”, a informat CE.

Din cauza măsurilor puse în aplicare de România pentru a limita răspândirea coronavirusului, începând din 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe aeroportul din Timişoara au trebuit să reducă treptat numărul de zboruri regulate, până la încetarea totală a operaţiunilor de zbor la 25 martie 2020. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie 2020 au fost eliminate măsurile restrictive, iar operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenţii directe, este acela de a compensa Aeroportul Timişoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada 16 martie -16 iunie 2020.

”Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite să aprobe măsuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite companii în cazul unor prejudicii cauzate în mod direct de evenimente excepţionale, precum pandemia de coronavirus. Comisia a constatat că măsura ar compensa prejudiciul legat în mod direct de pandemie. De asemenea, aceasta a constatat că măsura este proporţională, întrucât compensaţia avută în vedere nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului”, precizează CE.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat

Instituţia anunţă că versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.57178 în Registrul ajutoarelor de stat de pe pagina de internet a DG Competition, de îndată ce vor fi soluţionate eventualele aspecte legate de confidenţialitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.