Comisia Europeană (CE) a anunţat, joi, că a decis să trimită o scrisoare suplimentară privind punerea în întârziere (infringement) a României faţă de anumite aspecte care vizează protecţia mediului, solicitând autorităţilor să abordeze eşecul sistemic în ceea ce priveşte monitorizarea poluării aerului, aşa cum este prevăzut în legislaţia Uniunii Europene (UE) privind calitatea aerului înconjurător. Ministerul Mediului a anunţat, joi, că a luat act de notificările Comisiei Europene şi va continua şi intensifica eforturile pentru soluţionarea urgentă a acestor speţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministerul Mediului arată că va intensifica eforturile pentru soluţionarea urgentă a speţelor pentru care România a fost notificată de Comisia Europeană

”Deşi România şi-a revizuit întreaga reţea de monitorizare a calităţii aerului, persistă numeroase lacune în ceea ce priveşte numărul şi tipul corespunzător de puncte de prelevare pentru măsurarea calităţii aerului. Aceste deficienţe constituie o nerespectare sistemică a obligaţiilor de monitorizare a poluării atmosferice”, se arată în comunicat.

În plus, Comisia a decis, de asemenea, să trimită o scrisoare de punere în întârziere Croaţiei, solicitând autorităţilor din această ţară să asigure conformitatea legislaţiei naţionale cu normele UE privind calitatea aerului înconjurător.

”Deficienţele constatate în legislaţia naţională includ transpunerea incorectă a definiţiei „aerului înconjurător” şi a „contribuţiilor din surse naturale”, ceea ce influenţează domeniul de aplicare a directivei. În plus, legislaţia naţională nu transpune obiectivele privind calitatea datelor pentru măsurarea particulelor fine de materie (PM2,5) în zonele rurale şi prevede cerinţe mai puţin stricte în ceea ce priveşte numărul de puncte de prelevare pentru măsurarea ozonului”, se arată în comunicat.

CE avertizează că PM2,5 pot rămâne în atmosferă între câteva zile şi o săptămână, având astfel efecte negative semnificative asupra sănătăţii umane. Totodată, CE a avertizat că obligaţia de a coopera cu ţările învecinate din afara UE în caz de poluare atmosferică transfrontalieră nu a fost transpusă pe deplin şi lipsesc unele cerinţe cu privire la asigurarea informării eficace a publicului.

Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la aceste scrisori. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.