Comisia Europeană a anunţat luni un nou acord cu Statele Unite referitor la transferul transatlantic de date, pentru a pune capăt incertitudinii juridice care afectează mii de companii care transferă date cu caracter personal peste Atlantic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, anunţul a fost imediat criticat de grupul non-profit noyb, condus de activistul pentru confidenţialitate Max Schrems, care a spus că va contesta acordul.

Comisia şi Statele Unite s-au chinuit să ajungă la un nou acord, după ce instanţa supremă a Europei a anulat două pacte anterioare, care stăteau la baza transferului de date cu caracter personal peste Atlantic pentru servicii, de la infrastructura cloud la salarizare şi servicii bancare.

Executivul UE a spus că măsurile luate de Statele Unite au asigurat un nivel adecvat de protecţie a datelor cu caracter personal ale europenilor transferate peste Atlantic pentru uz comercial.

Acesta a spus că noile garanţii obligatorii, cum ar fi aceea care limitează accesul serviciilor de informaţii americane la datele UE la ceea ce este ”necesar şi proporţional” şi înfiinţarea unei Curţi de revizuire a protecţiei datelor pentru europeni, abordează preocupările ridicate de instanţa supremă a Europei.

Comisarul pentru Justiţie al UE, Didier Reynders, a spus că este încrezător că va respinge orice contestaţie juridică.

”Principiile cadrului de confidenţialitate a datelor sunt solide şi sunt convins că am făcut progrese semnificative, care îndeplinesc cerinţele jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie. Sunt foarte încrezător să lupt şi să apăr noul acord referitor la date”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Schrems a spus că ultima revizuire este inadecvată.

”Doar a anunţa că ceva este ”nou”, ”robust” sau ”eficient” nu îl califică în faţa Curţii de Justiţie. Pentru ca acest lucru să funcţioneze, am avea nevoie de schimbări în legea supravegherii din SUA. Avem deja în sertar diverse opţiuni pentru o contestare, deşi ne-am săturat de acest ping-pong legal. În prezent ne aşteptăm să revină la Curtea de Justiţie până la începutul anului viitor”, a spus el într-un comunicat.

Grupul de lobby DigitalEurope, ai cărui membri includ Airbus, Amazon, Apple, Ericsson, Nokia, Philips şi Samsung, a salutat acordul.

”Fluxurile de date stau la baza exporturilor anuale de servicii ale UE de 1.000 de miliarde de euro către Statele Unite, iar această decizie va oferi companiilor mai multă încredere pentru a desfăşura afaceri şi pentru a ne ajuta economiile să se dezvolte”, a spus directorul general al DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl.

La începutul acestui an, organul de supraveghere al confidenţialităţii al UE, Comitetul European pentru Protecţia Datelor, a declarat că cel mai recent acord privind datele nu este încă insuficient şi a îndemnat Comisia să facă mai mult pentru a proteja drepturile la confidenţialitate ale europenilor. Instanţa supremă a Europei a anulat cele două acorduri anterioare după contestaţiile lui Schrems, din cauza îngrijorărilor cu privire la accesarea datelor private ale cetăţenilor europeni de către agenţiile de informaţii americane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.