Comisia Europeană şi-a revizuit joi în creştere aşteptările privind inflaţia din zona euro pentru acest an, dar se aşteaptă în continuare ca avansul preţurilor să încetinească sub ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%, în 2023, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţia cu sediul la Bruxelles a declarat că inflaţia va atinge 3,5% în acest an, de la o prognoză de 2,2% efectuată în noiembrie.

Dezbaterea asupra inflaţiei din zona euro este acerbă. Pe de o parte, unii susţin că presiunile inflaţioniste actuale se vor atenua şi că este nevoie de un anumit grad de politică monetară relaxată.

Alţii spun că BCE trebuie să înăsprească politica monetară după maximele lunare consecutive atinse de inflaţie.

Guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, a devenit în ultimele zile al doilea bancher al unei bănci centrale care a indicat că BCE ar putea majora dobânzile în cursul acestui an.

Cu toate acestea, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat joi că presiunile inflaţioniste vor scădea probabil anul viitor.

”După ce a atins un nivel record de 4,6% în trimestrul patru al anului trecut, inflaţia din zona euro este estimată să atingă un vârf de 4,8% în primul trimestru al anului 2022 şi să rămână peste 3% până în trimestrul trei al anului”, a declarat comisia într-un comunicat.

”Pe măsură ce presiunile generate de constrângerile de aprovizionare şi preţurile ridicate ale energiei se estompează, este de aşteptat ca inflaţia să încetinească la 2,1% în ultimul trimestru al anului, înainte de a trece sub ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene pe tot parcursul anului 2023”, a adăugat instituţia.

Astfel, comisia a estimat că inflaţia anuală în zona euro se va intensifica de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, înainte de a încetini la 1,7% în 2023.

Aceste cifre indică totuşi o revizuire ascendentă a previziunilor proprii de inflaţie ale BCE la următoarea sa întâlnire din martie.

Participanţii de pe piaţă vor urmări îndeaproape întâlnirea pentru a înţelege dacă BCE îşi va reduce programul de cumpărare de obligaţiuni sau va ajusta oricare alţi termeni ai politicii sale.

Orice va decide banca centrală să facă ar putea avea un impact masiv asupra redresării economiilor din zona euro, dintre care unele au fost afectate în mod deosebit de pandemie.

Vorbind joi la CNBC, comisarul european Paolo Gentiloni a remarcat că instituţiile se gândesc în prezent dacă inflaţia va fi mai persistentă decât se estimase anterior, adăugând că este ”încrezător” în deciziile pe care le va lua BCE.

Cu toate acestea, el a spus că politica monetară laxă este unul dintre factorii cheie care vor continua să susţină redresarea zonei euro în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.