Producţiile medii la hectar din România la grâu, orz şi rapiţă se vor reduce în acest an cu 7,4%, 11%, respectiv 9,2%, faţă de 2016, se arată în prognoza din luna martie a Comisiei Europene. Fermierii spun că datele executivului UE sunt realiste şi că este posibil ca anul acesta România să se confrunte cu „o mică criză de grâu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului CE, în acest an randamentul în cazul producţiei de grâu va fi de 3,76 de tone la hectar în România, în scădere cu 7,4% faţă de 2016, în timp ce producţia medie la nivelul UE este estimată în acest an la 5,76 tone la hectar.

În ceea ce priveşte producţia medie de orz din România, aceasta ar putea ajunge la 3,42 de tone pe hectare în 2017, în scădere cu 11% faţă de 2016. La nivelul UE, producţia medie de orz este estimată la 4,89 tone la hectar. 

Şi în cazul rapiţei, Comisia Eurpeană estimează o scădere a randamentelor. Astfel, în 2017 fermierii români ar putea obţine o producţie medie de 2,52 de tone la hectar, în scădere cu 9,2% faţă de 2016.

În cazul producţiilor de porumb, sfeclă de zahăr, cartofi şi floarea-soarelui sunt preconizate pentru acest an creşteri ale randamentelor la hectar de 4,5%, 6%, 9,6%, respectiv 5,4% faţă de 2016.

„Trebuie să luăm în calcul factorii climatici din acest an, care nu au fost potriviţi pentru cultura de grâu. Cum de altfel trebuie luate în calcul şi suprafeţele mai mici semănate în toamna trecută. Clima nefavorabilă nu a permis să se semene mai mult. (...) În aceste condiţii o să fie o mică criză de grâu”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Anul trecut, România u înregistrat un record la suprafaţa însămânţată cu grâu şi la producţia de grâu.

Preşedintele LAPAR consideră că estimările Comisiei Europene sunt realiste, dar în funcţie de condiţiile meteorologice din următoarea perioadă, aceaste prognoze se pot schimba.

„Acum producţia arată binişor, dar nu ştim ce va urma de acum încolo. Peste două luni putem vorbi despre alte cifre: unele mai bune sau unele mai proaste”, a mai spus Baciu.

Producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2015, până la un nivel-record de 8,28 milioane de tone, în timp ce suprafaţa cultivată a crescut uşor, până la 2,112 milioane hectare, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele INS mai arată că producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% comparativ cu anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 4%, în timp ce producţia de sfeclă şi legume s-a redus cu 7,2%, respectiv 8,1% din cauza diminuării suprafeţelor cultivate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.