Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit estimarea privind creşterea economică a României în acest an, la 1,4% din PIB, precum şi estimarea referitoare la deficitul bugetar, anticipat să ajungă la 8,6% din PIB (în termeni ESA), ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar şi de creşterea nivelului intern de volatilitatea politică şi fiscală, arată prognoza de primăvară a CE, publicată luni Prognoza de deficit nu include impactul reformei fiscale, încă neadoptată de Guvern şi care ar avea potenţialul de a diminua semnificativ deficitul, arată Comisia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prognoza anterioară, cea de toamnă, anticipa creştere economică de 2,5% din PIB pentru 2025 şi deficit bugetar de 7,9% din PIB, conform Profit.ro.

România are, prin planul fiscal semnat cu CE, o ţintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an. Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB de anul trecut este cel mai ridicat din UE.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

"După un 2024 slab, economia României era pe cale să prindă viteză la începutul anului 2025, datorită, în special, construcţiilor, agriculturii şi serviciilor şi perspectivelor mai bune de export. Cu toate acestea, incertitudinile generate de impunerea tarifelor americane, dar şi de creşterea nivelului intern de volatilitatea politică şi fiscală, sunt aşteptate să diminueze exporturile, încrederea în economie şi, în cele din urmă investiţiile şi consumul. Se aşteaptă ca acest lucru să aibă ca rezultat o creştere moderată a PIB-ului real de 1,4% în 2025, aceasta se va consolida în continuare la 2,2% în 2026. Se preconizează că inflaţia va scădea, dar va rămâne ridicată, în timp ce şomajul se va reduce marginal. Deficitul bugetar a fost de 9,3% din PIB în 2024, alimentat de creşteri foarte mari ale salariilor şi pensiilor. Se estimează că se va reduce modest la 8,6% din PIB în 2025 şi 8,4% în 2026, reflectând un pachet de măsuri implementate la sfârşitul anului 2024", arată Comisia Europeană.

Comisia avertizează în privinţa deficitului bugetar şi atrage atenţia asupra faptului că Guvernul a evitat până în prezent să implementeze reforma fiscală la care s-a angajat şi care ar contribui la reducerea deficitului bugetar. "Deficitul public al României a atins 9,3% din PIB în 2024, alimentat de creşteri mari ale salariile din sectorul public, plăţile dobânzilor şi pensii. La sfârşitul anului 2024, Parlamentul a adoptat un pachet de măsuri de consolidare fiscală de valoare aproximativ 2% din PIB. Pachetul include o îngheţare nominală a salariilor şi pensiilor publice şi măsuri de venituri în valoare de 0,3% din PIB. Ca urmare, deficitul este prognozat să scadă la 8,6% din PIB în 2025 şi, în condiţiile politicilor neschimbate, la 8,4% în 2026”, potrivit raportului CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.