Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în martie cu 2,3%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm încetinit faţă de cel din februarie, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, comerţul cu ridicata a crescut cu 5,8%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 13,5% în ianuarie.

În martie, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, a crescut ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+14,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+13,1%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,9%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,6%), comerţului cu ridicata 3/4 nespecializat (+5,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,8%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-12,6%) şi la comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-0,7%)..

În primul trimestru al acestui an, faţă de primul timestru al anului trecut, afacerile din comerţul cu ridicata au înregistrat o creştere cu 6,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12,2%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+8,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+8,5%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+8,4%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,1%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,6%) şi comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+0,5%).

În 2017, comerţul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.