Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în primul semestru al acestui an cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna iunie, comerţul en gros a crescut cu 2,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm scăzut faţă de luna mai, când a înregistrat un vans de 14%.

În primele şase luni, cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe segmentul comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+13,3%), comerţului cu ridicata nespecializat (+10,4%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,9%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (‐6,4%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (‐0,8% fiecare).

În iunie, faţă de luna anterioară, comerţul en gros a scăzut cu 4,3%, pe serie brută, şi cu 2,4% în cifre ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi variaţiile sezoniere.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

În 2016, comerţul en gros a înregistrat un avans de 7,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 4,1% în 2015. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.