Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut anul trecut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, comerţul en gros a înregistrat un avans de 7,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 4,1% în 2015. 

În 2017, faţă de 2016, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 7,5% datorită creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+16,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+14,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,2%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5%).

Scăderi s‐au înregistrat la comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (‐1,4%) şi la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (‐1,2%).

În decembrie 2017, faţă de decembrie 2016, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+19%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,6%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,4%).

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete.

Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.