Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, a raportat, marţi, pierderi de 26,14 milioane lei în primul trimestru, de la un profit net de 110,51 milioane lei în perioada similară a anului trecut, pe fondul scăderii cotaţiei aluminiului la bursa din Londra, a devalorizării leului faţă de dolar, precum şi din cauza cheltuielilor cu investiţiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Alro a transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) rezultatele financiare consolidate pentru primul trimestru al anului.

La nivel de grup, Alro a înregistrat pierderi de 9,06 milioane lei, de la un profit net de 124,62 milioane lei.

Cu toate acestea, analiştii estimează o potenţială recuperare a pieţei aluminiului, mai târziu în acest an, pe baza deficitului balanţei de metale înregistrat în acest moment.

Cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut cu 2,4%, ajungând la 767,4 milioane de lei în primele trei luni ale anului, comparativ cu 749,2 milioane de lei în trimestrul 1 din 2018. În primul trimestru al anului, Grupul Alro a înregistrat un profit brut de 105 milioane de lei, faţă de 167 milioane de lei în ianuarie-martie 2018, şi un rezultat operaţional (EBIT) de 59 milioane de lei (comparativ cu trimestrul 1 2018: 101 milioane de lei).

"În primele trei luni ale anului 2019, Grupul Alro a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri faţă de anul precedent, cu venituri mai mari generate în principal de segmentul de aluminiu procesat şi cu venituri constante din segmentul de aluminiu primar. Aceasta este în concordanţă cu strategia noastră de creştere în volumul total al producţiei realizate şi al livrărilor, a ponderii produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare pentru industrii mai sofisticate, cum ar fi industria aerospaţială şi industria auto", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

El afirmă că societatea a continuat, în primele trei luni ale acestui an, programul de investiţii în domeniile cercetării şi dezvoltării, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea producţiei şi a produselor, reducând totodată consumurile şi asigurând astfel o creştere sustenabilă pe termen lung a activităţii.

"În primul trimestru al anului 2019, piaţa internaţională a rămas fragilă şi a raportat preţuri scăzute ale aluminiului conform cotaţiilor de la Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), niveluri influenţate şi de alţi factori, cum ar fi riscul realizării unei producţii mai mari în China, politicile guvernului american privind tarifele impuse în ceea ce priveşte aluminiul şi noile potenţiale bariere care ar putea fi impuse, reducerea capacităţilor Alunorte, nesiguranţă la nivel macro, deficitul global de aluminiu estimat pentru 2019 etc", arată raportul companiei.

Prin urmare, în trimestrul 1 al acestui an, cotaţia LME şi-a continuat tendinţa descrescătoare observată şi la sfârşitul anului 2018, conducând la un preţ mediu pentru perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2019, de 1.859 dolari pe tonă faţă de preţul mediu LME înregistrat în timpul perioadei de trei luni încheiată la 31 martie 2018, de 2.159 dolari/tonă.

"Toate aceste condiţii ale pieţei au afectat rezultatele tuturor companiilor majore din industria aluminiului, care au raportat fie o reducere semnificativă a profiturilor, fie pierderi în primul trimestru al anului 2019", spun reprezentanţii Alro.

Ei spun că, la nivel local, aprovizionarea cu energie rămâne o provocare, întrucât aproximativ 40% din consumul naţional de energie electrică este acoperit prin aprovizionarea din tranzacţiile de pe piaţa zilei următoare (PZU), ceea ce duce la denaturări ale preţurilor.

"Fiind o piaţă extrem de volatilă, preţurile spot au atins niveluri foarte ridicate, cu impact negativ asupra consumatorilor finali în general, şi în special asupra marilor consumatori industriali. Acest lucru se traduce în costuri de producţie mai mari pentru Alro", adaugă ei.

La începutul anului, Grupul Alro a continuat să se concentreze asupra creşterii producţiei şi a vânzărilor de produse procesate din aluminiu, pentru a răspunde mai bine cererii de pe piaţă şi a raportat livrări mai mari de produse procesate, compensând parţial scăderea de aproximativ 300 dolari/tonă a cotaţiei LME, care a limitat astfel nivelul valoric al vânzărilor.

"Aşadar, investiţiile efectuate în ultimii ani dau roade, astfel că ponderea produselor cu valoare adăugată mare (PVAM) şi a produselor cu valoare adăugată foarte mare (PVAFM) destinate industriilor specializate, cum ar fi industria aerospaţială şi industria auto, în totalul livrărilor sale, a crescut şi a atins 51% din veniturile totale ale grupului în trimestrul 1 din 2019, faţă de 49% în trimestrul 1 2018", informează raportul.

În ciuda declinului pieţei internaţionale a aluminiului, strategia de investiţii implementată de Grupul Alro a generat rezultate pozitive, cu o marjă EBITDA de peste 12% şi cu un nivel de 95 milioane de lei în perioada ianuarie-martie 2019, comparativ cu 133 milioane de lei în primele trei luni din 2018. Grupul a raportat fluxuri de numerar pozitive din activitatea operaţională de 61 milioane de lei în ianuarie-martie2019; fluxurile de numerar din activitatea de finanţare au fost de 72 milioane de lei, iar fluxurile de numerar utilizate în activitatea de investiţii au fost de 44 milioane de lei.

Grupul şi-a continuat investiţiile în proiecte de investiţii cu rentabilitate, iar suma alocată în primul trimestru a fost de 26 milioane de lei.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: producătorul de aluminiu Alro, producătorul de alumină Alum, societatea de extracţie a bauxitei Sierra Mineral Holdings, producătorul de aluminiu extrudat Vimetco Extrusion , dar şi Conef, societate de tip holding şi de management, Global Aluminium - societate de tip holding şi Bauxite Marketing - marketing.

Alro este o subsidiară a Vimetco, companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.