Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că răspunsul Comisiei Europene arată că susţine fermierii români şi industria alimentară, la fel cum o face şi Guvernul României. „De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate, care va avea o valoare aproape dublă faţă de cel iniţial, aşa cum a cerut şi preşedintele Klaus Iohannis”, a adăugat şeful Executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute preşedintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susţine fermierii români şi industria alimentară, aşa cum o facem şi noi, de la nivelul Guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate, care va avea o valoare aproape dublă faţă de cel iniţial, aşa cum a cerut şi preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.
 
Premierul a adăugat că „Executivul european a promis şi o investigaţie asupra unor produse sensibile, însoţită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie”.
 
„De prelungirea acestor măsuri excepţionale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial. Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea şi solidaritatea europeană cu Ucraina în faţa invaziei ruseşti şi ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă ţării vecine, atacată în mod neprovocat de Federaţia Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”. a completat şeful Executivului.
 
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns la scrisoarea ţărilor afectate de criza cerealelor din Ucraina, ea precizând că Comisia se pregăteşte să prezinte un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi. Ea precizează că accesul pe piaţă pe care l-au acordat Ucrainei şi căile de solidaritate ale UE pe care le-au deschis sunt esenţiale pentru rezistenţa Ucrainei, în faţa războiului de agresiune al Rusiei. Răspunsul a fost pus la dispoziţia presei de către Guvernul României.
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.