Directiva privind restructurarea este cu un pas mai aproape de implementare, după ce proiectul de lege privind transpunerea sa în legislaţia naţională a trecut de Senat şi va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit casei de insolvenţă CITR, parte a Impetum Group, mii de companii din România ar putea beneficia de pe urma acestei directive a Comisiei Europene, prin salvarea afacerii şi a locurilor de muncă. CITR, consultantul desemnat de Comisia Europeană pentru a sprijini Ministerul Justiţiei în procesul de transpunere, îşi exprimă încrederea că Directiva va fi transpusă în termenul-limită, iulie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform statisticilor, la nivel european, 3 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua şanse. În România, în general, companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvenţă din cauza stigmatului de eşec.

"Directiva privind restructurarea este cu un pas mai aproape de implementare, după ce proiectul de lege privind transpunerea sa în legislaţia naţională a trecut de Senat şi va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, mii de companii din România ar putea beneficia de pe urma acestei directive a Comisiei Europene, prin salvarea afacerii şi a locurilor de muncă”, anunţă CITR.

Proiectul de lege a fost votat de Senat în 11 aprilie, după ce a primit avizul comisiilor reunite, cu câteva amendamente menite să întărească aplicabilitatea legii. Scopul Proiectului rămâne, astfel, crearea unui cadru eficient pentru restructurare, care să ofere în mod real companiilor aflate în dificultate financiară o a doua şansă pentru redresarea activităţii, arată CITR.

În contextul în care în România companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvenţă, iar anual sunt mii de afaceri care ajung prea târziu în această etapă, Directiva încurajează aplicabilitatea în practică a procedurilor de restructurare, punând accent pe prevenţie şi celeritate, desfăşurare în mare parte out-of-court (în afara instanţelor), confidenţialitate, astfel încât companiile să se poată restructura înainte de a ajunge în insolvenţă.

Procedurile vor putea fi accesate doar la cererea societăţii, care îşi păstrează astfel dreptul de administrare, rămânând în controlul afacerii.

"Nevoia unui cadru normativ care să adreseze dificultatea şi luarea acestor măsuri de prevenţie a apărut în contextul în care vedem că la nivelul UE zilnic aproape 600 de firme intră în faliment. La nivel local, există decalaje importante între momentele în care apar dificultăţile într-o companie şi cel în care aceasta intră în proceduri de redresare. Avem nevoie de proceduri bazate pe celeritate, flexibilitate şi nu în ultimul rând pe confidenţialitate, astfel încât să nu mai existe acest stigmat al eşecului, care îi descurajează pe cei mai mulţi manageri în demararea proceselor de redresare. Ne aşteptăm ca Directiva, care va veni în beneficiul a mii de companii aflate în dificultate, să fie transpusă în termenul limită stabilit de Comisia Europeană, iulie 2022”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, managing partner CITR şi Team Leader al echipei de experţi care a redactat proiectul de lege privind transpunerea Directivei în România. 

Potrivit datelor Comisiei Europene, 43% dintre europeni nu ar demara o afacere de teama eşecului, în timp ce, anual, ies din economie 200.000 de firme care generau 1,7 milioane locuri de muncă.

În România se observă o tendinţă crescătoare privind accesarea măsurilor de restructurare. Totodată, este nevoie de o creştere a nivelului de informare în jurul acestor măsuri, astfel încât mediul de afaceri să cunoască mecanismele pe care le au la dispoziţie pentru accesare.

Proiectul de transpunere în legislaţie a angrenat o serie de specialişti în jurul său, de la practicieni în insolvenţă, la judecători sindici, dar şi profesori universitari. Proiectul este unul cu efecte la nivel naţional şi va crea premisele pentru promovarea în legislaţia naţională a culturii salvării unui business.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.