Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul de lege privind măsurile fiscale, a precizat că Guvernul pe care îl conduce este axat pe reforme şi economie, pe binele românilor şi al ţării, însă nu va fi niciodată solidar „cu cei care confundă funcţia publică cu moşia proprie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De trei luni de zile, nu a fost zi în care pachetul propus astăzi să nu fie discutat, iar fiecare măsură analizată, chiar de mai multe ori, cu toţi partenerii sociali – sindicate, patronate, orgnizaţii neguvernamentale, administraţie locală. Pentru că eu cred că atunci când vrei reaşezarea întregului sistem fiscal trebuie să discuţi înainte cu toată lumea. Modelul economic bazat pe privilegii şi facilităţi fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime Nu încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit din Parlament.

Premierul a adăugat că în ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi.

„Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice. Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde, ci „doar” de sute de milioane. Iar interesul suprem al României este să nu ni se oprească fondurile europene şi PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Şi să nu fim penalizaţi cu o amendă de 0.5% din PIB pentru depăşirea deficitului bugetar. De asemenea, interesul suprem al României este să adere la OECD, pentru că asta ar însemna investiţii de miliarde de euro în ţara noastră. Dacă nu vom face acum nimic, ar însemna să oprim dezvoltarea României şi finanţările pentru construcţia de autostrăzi, şcoli şi spitale! Eu nu vreau şi nu pot accepta riscul stopării fondurilor europene şi a PNRR, doar pentru că unii nu înţeleg că trebuie să fie corecţi!”, a completat Ciolacu.

El a mai spus că a văzut multe interpretări şi mai ales că a fost vehiculat în spaţiul public că aceste măsuri fiscale aduc austeritate, însă austeritate cu adevărat a fost în anul 2010, atunci când au fost tăiat pensii şi salarii, iar TVA majorată de la 19 la 24%.

„Am văzut tot felul de interpretări... cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că AUSTERITATE a fost în 2010, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-a majorat TVA de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare! Acest Guvern nu creşte TVA general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA pentru alimente şi medicamente, cărţi şi spectacole culturale. La fel cum păstrăm TVA cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze. În plus, cum poţi vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcţii cu 12.5%, până la 4.500 de lei? Să creşti salariul minim pentru 2 milioane de oameni este austeritate?”, a mai declarat liderul PSD.

El a mai spus că este corect şi echitabil să plătim cu toţii corect taxele, aici în ţara noastră şi trebuie făcut un mediu de afaceri concurenţial dar şi corect.

„Ştiu, este dureros pentru anumite interese economice! Însă toţi trebuie să plătim corect taxele aici, în România. Corect şi echitabil! Trebuie să facem un mediu concurenţial corect, în care fiecare plăteşte în funcţie de cât câştigă. Nici mai mult, nici mai puţin! Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în Opoziţie. Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a reiterat că prin noile măsuri fiscale va fi asigurată  „echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale”.

„Sigur că vor fi întotdeauna unii care vor spune că nu este bine. Aşa au spus şi când am reglementat piaţa energiei, iar românii au plătit preţuri normale la facturile de curent şi gaze. Aşa au spus şi când am plafonat preţurile la alimentele de bază. De aceea, vă spun şi acum: măsurile fiscale propuse nu vor distruge nimic! Din contră, vor stimula dezvoltarea României! Repet, ca să fie clar: oamenii obişnuiţi nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul şi viciile! Cine are proprietăţi scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori maşini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică! Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generaţii întregi! Ştiu că, în aceste zile, românii de bună-credinţă se întreabă ce se va întâmpla cu taxele şi impozitele lor, dacă aceşti bani vor fi bine cheltuiţi sau vor ajunge prin vreun portbagaj. Înţeleg aceste îngrijorări ale românilor şi tocmai de aceea, astăzi, de la tribuna Parlamentului vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru toţi cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu. Această guvernare este despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcţia publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi toleraţi în această guvernare şi nu se vor putea ascunde după carnetele de partid”, a completat el.

Premierul a făcut referire şi la USR care clama „fără penali”, însă acum fac scut în jurul penalilor din partid.

„Am văzut că, cei care clamau «fără penali», acum fac scut în jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei - eu şi acest Guvern vom avea toleranţă zero faţă de corupţie! Solidaritatea noastră este doar cu românii, în special cu cei care îşi numără banii de la un salariu la altul. Solidaritatea noastră este cu pensionarii, cărora le vom creşte pensiile. Solidaritatea noastră este cu firmele care fac profit, dau locuri de muncă pentru români şi îşi plătesc corect taxele în România. Dar nu voi fi niciodată solidar cu cei care confundă funcţia publică cu moşia proprie! Nu voi tolera niciun exces! Şi le cer tuturor celor care sunt în slujba românilor să se gândească de două ori înainte de a aviza vreo achiziţie. Ne putem face treaba şi fără cele mai noi maşini, telefoane sau deplasări externe al căror singur scop e plimbarea. Reţineţi, dragi colegi: noi putem legifera foarte multe, dar nu putem legifera bunul-simţ şi responsabilitatea! Asta depinde de fiecare dintre noi!”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a încheiat discursul spunând că Româna are nevoie de această reformă majoră şi este gata să şi-o asume, fiind singura şansă ca ţara noastră să se dezvolte.

„România are nevoie de această reformă majoră, iar eu sunt pregătit să mi-o asum! Este singura şansă pentru a continua dezvoltarea acestei ţări, singura şansă pentru a creşte nivelul de trai al generaţiilor actuale şi viitoare! Prin urmare, doamnelor şi domnilor, având în vedere toate argumentele expuse mai sus, în temeiul articolului 114 din Constituţia României, Guvernul îşi angajează răspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”, a conchis premierul Ciolacu.

 

Vă mulţumesc!

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.