Recoltarea de trufe fără câini dresaţi special pentru identificarea acestora, cu mai mult de 2 câini sau dincolo de punctele indicate de câini va fi interzisă, cu riscul unor amenzi între 5.000 şi 7.000 lei, potrivit unui proiect legislativ car stipulează că exploatarea economică a trufelor va putea fi întreprinsă legal numai după obţinerea de autorizaţii de recoltare, achiziţie şi comercializare din partea autorităţilor, care vor controla atât procesul de recoltare a trufelor, cât şi circuitul comercial al acestora după recoltare, informează Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În prezent, această specie aparte de nelemnoase specifice fondului forestier naţional nu beneficiază de o reglementare amplă şi astfel se creează un vid legislativ care permite exploatarea acestor specii în mod defectuos şi dăunător pentru mediu", se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, iniţiat de parlamentarii USR George Dircă, Mihai Goţiu, Lavinia-Corina (Abu-Amra) Cosma, Lucian Stanciu-Viziteu şi Emanuel Ungureanu.
"În prezent, recoltarea trufelor a devenit o afacere profitabilă pentru multe persoane, acestea utilizând sape, lopeţi, greble şi cazmale care distrug micoriza formată între trufă şi arbore, fapt care conduce la o periclitare a speciei şi dăunează atât arborelui simbiotic, cât şi solului. „Căutătorii de trufe”, neavând reglementări oficiale prin care să fie stabilit modul de recoltare, se bazează pe informaţii dobândite cutumiar şi aleg anumite habitate pentru exploatare, care apoi nu au timp să se regenereze. (...) Interesul pecuniar al „căutătorilor de trufe" îi ghidează înspre maximizarea profitului, fără a exista vreun sentiment de remuşcare asupra efectelor pe care le creează asupra mediului”, argumentează iniţiatorii, conform Profit.ro.

Activitatea referitoare la recoltarea, achiziţia şi comercializarea trufelor va putea fi făcută doar cu autorizaţie din partea proprietarului terenului sau a ocolului silvic care îl are în administrare.

Va fi interzisă recoltarea trufelor cu orice obiect, unealtă sau derivate, în afară de vanghină, definită ca unealtă special folosită pentru recoltarea trufelor, a cărei dimensiune totală nu poate depăşi 1 metru lungime.

Tecoltarea se realizează cu maxim 2 câini, dresaţi pentru identificarea trufelor, fiind interzisă recoltarea trufei prin săpături în afara locului punctat de câine, dar şi recoltarea fără cel puţin un câine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.