Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est a crescut în 2019 cu 5,5%, la 740 miliarde euro, arată a douăsprezecea ediţie a studiului Top 500 ECE Coface, potrivit căruia companiile din Polonia generează cele mai mari câştiguri din Europa Centrală şi de Est, iar sectoarele care au condus în clasamentele anterioare sunt din nou printre primele trei în 2019: auto şi transporturi pe primul loc, urmat de petrol şi gaze, şi comerţ nespecializat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiza descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din regiune în funcţie de cifra de afaceri.

"A douăsprezecea ediţie a studiului Top 500 ECE oferă o perspectivă asupra viitorului şi rezumă activitatea economică a regiunii de anul trecut, prezentând Europa Centrală şi de Est ca o zonă prosperă. Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii a crescut cu 5,5%, la 740 miliarde euro. Din companiile listate, 373 (care reprezintă 74,6% din totalul companiilor, comparativ cu 79% în 2018 şi 80% în 2017) au înregistrat o creştere a veniturilor. Astfel, doar 25,4% au înregistrat o stagnare sau o scădere. Cifra de afaceri medie a celor mai mari 500 de companii a crescut la 1,5 miliarde euro, comparativ cu 1,4 miliarde euro în 2018", arată analiza.

Declan Daly, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, explică faptul că „în 2019, majoritatea companiilor din regiunea ECE au beneficiat de un mediu economic favorabil continuu, aspect predominant în cazul economiilor mai mici orientate spre export”.

Polonia ocupă prima poziţie atât la numărul de companii prezente în top, cât şi după cifra de afaceri generată, veniturile agregate ale companiilor poloneze crescând cu 6,6%, ajungând la 283,7 miliarde euro. Chiar dacă numărul companiilor poloneze incluse în clasamentul Top 500 ECE a scăzut cu 12 (adică de la 175 la 163 companii), structura sa industrială rămâne cea mai diversificată, în ciuda faptului că niciuna dintre cele mai mari industrii nu predomină.

Locul doi revine Cehiei, cu un total de 78 de companii, şi o cifră de afaceri agregată de 115,4 miliarde euro, în creştere cu 2,3%. Ungaria a coborât pe locul trei. Cu toate acestea, cifra de afaceri totală a crescut mult mai mult decât media regională, accelerând cu 6,3%.

60% dintre veniturile generate în ECE sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei sectoare cheie: automotive şi transporturi, petrol şi gaze, şi comerţul nespecializat. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în sectorul textile, piele şi îmbrăcăminte (+23,2%) şi în construcţii (+ 3,6%).

Potrivit lui Declan Daly, „creştere pozitivă a fost înregistrată doar în sectoarele construcţiilor, electronicii, informaţiei şi telecomunicaţiilor şi în comerţul nespecializat. Metalele, mecanica şi precizia, precum şi sectorul lemn şi mobilier au generat o cifră de afaceri mai mică comparativ cu anul anterior".

Pe de altă parte, profiturile nete au scăzut în toate sectoarele, cu excepţia celor patru menţionate.

Primele trei companii din Top 500 ECE, bine cunoscute din clasamentele anterioare, sunt compania poloneza PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) şi compania multinaţională de petrol şi gaze MOL din Ungaria (locul 3). Alte companii au făcut un salt uriaş în clasament: Totalizator Sportowy din Polonia (locul 53) a urcat114 locuri cu venituri care au crescut cu 80%. Strabag Poland (197) a generat venituri cu 40% mai mari comparativ cu anul precedent şi a câştigat 86 de locuri.

Compania bulgară Astra Bioplant Ltd (219), producător de combustibil biodiesel, a crescut cu 155 de locuri în clasament, cifra de afaceri crescând cu 61%. Cel mai mare avans în clasament aparţine operatorului slovac de transporturi Eustream (locul 286), după ce a câştigat 255 de locuri, pe fondul unei creşteri a veniturilor de 76%.

Bazat exclusiv pe numărul de companii, sectorul auto şi transporturi este din nou cel mai important (locul 1). În 2019, vânzările de vehicule noi au fost mai slabe decât în anii precedenţi, dar au înregistrat totuşi o dinamică pozitivă.

Potrivit lui Grzegorz Sielewicz, economist regional, Coface Europa Centrală şi de Est, „schimbarea preferinţelor consumatorilor, încetinirea economică şi întârzierile în adaptarea la noile standarde de emisii ale mai multor mărci europene au dus la o uşoară creştere, cu 1,2%, a vânzărilor de autoturisme noi în 2019 în Uniunea Europeană.”

Locul al doilea în clasamentul Top 500 al CEE cu 89 de companii (17,8%), aparţine mineralelor, produselor chimice, petrolului, materialelor plastice şi produselor farmaceutice. Cifra sa de afaceri rămâne cea mai mare în 2019 – cu un total 172,1 miliarde euro. Companiile din acest sector operează în principal în segmentul din aval, adică rafinarea şi prelucrarea petrolului şi gazului. Comerţul nespecializat este reprezentat de 73 de companii în clasamentul actual (+2), ceea ce plasează acest sector pe poziţia a treia, cu o cifră de afaceri de 113 miliarde euro (+ 9,8%). Scorul mediu de rating este de 6,2, cele mai slabe companii având sediul în Letonia, Polonia şi Republica Cehă, în timp ce cele mai puternice sunt în Croaţia şi Bulgaria.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.